Show simple item record

dc.contributor.authorAl Aaradji, Ulla
dc.contributor.authorHansson, Robert
dc.date.accessioned2016-06-15T09:38:32Z
dc.date.available2016-06-15T09:38:32Z
dc.date.issued2016-06-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/44529
dc.descriptionTitle: Effect of intermittent fasting (5:2 diet) compared to even isocaloric energyrestriction Author: Ulla Alaaradji & Robert Hansson Supervisor: Mette Axelsen Examiner: Frode Slinde Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: April 06, 2016 Background: Weightloss is associated with reduced risk of diabetes and some cancer forms. Intermittent energy restriction can be one easier method to lose weight for some individuals, and thus more have favourable effect in glucose metabolism and hormone levels. Objective: To investigate the effect of intermittent fasting (5:2 diet) on IGF-1, fasting glucose and weight compared to daily isocaloric energy restriction. Search strategy: The searches were made in two databases, Pubmed and Scopus and through snowball sampling. Latest search date: 2016-01-30. Keywords used were “intermittent fasting, “weightloss” , “IGF-1”. Selection criteria: The inclusion criteria’s were human studies, BMI>20 kg/m2, a randomized study design (RCT), a control group with the same degree of energy restriction and endpoints fasting glucose, weight and/or IGF-1, leptin and insulin. The exclusion crieria’s were <19 years of age, pregnant or lactating females, and languages other than Swedish or English. Data collection and analysis: The quality of the studies, was assessed by the SBU template for randomized controlled trials. An overall assessment of the strength of evidence for each outcome variable was made by means of a modified GRADE template provided by University of Gothenburg. Main results: Three RCT studies were included in the weighing. All the studies showed no significant difference between the groups regarding IGF-1, fasting glucose and weight. All three studies showed a weight reduction, but no significant difference between the groups. Insulin and leptin showed no change between the groups. Conclusions: There is no effect on IGF-1, fasting glucose, or weightloss of the intermittent fasting compared to even isocaloric energyrestriciton. Keywords: intermittent fasting, IGF-1, weightloss, fasting glucosesv
dc.description.abstractTitel: Effekt av intermittent fasta (5:2 dieten) jämfört med jämn isokalorisk energirestriktion. Författare: Ulla Alaaradji & Robert Hansson Handledare: Mette Axelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2016-04-06 Bakgrund: Viktminskning är associerat till minskad risk för diabetes och tros minska risken för cancer. Intermittent energirestriktion sägs underlätta viktminskning och förbättra glukosomsättning och hormonnivåer, med eller utan viktminskning. Syfte: Undersöka vilken effekt intermittent fasta (5:2 dieten) har på IGF-1, fasteglukos och vikt jämfört med jämn isokalorisk energirestriktion. Sökväg: Datainsamling gjordes i två databaser PubMed och Scopus och genom snöbollsmetod. Den sista sökningen gjordes 2016-01-30. Sökorden som användes var ”intermittent fasting”, ”weightloss”, ”IGF-1” Urvalskriterier: Inklusionskriterier var humanstudier, BMI>20 kg/m2, randomiserad studiedesign (RCT), kontrollgrupp med motsvarande grad energirestriktion och effektmåtten fasteglukos, vikt, och/eller IGF-1, leptin samt insulin. Exklusionskriterier: Studier på personer <19 år, gravida och ammande kvinnor samt andra språk än engelska eller svenska. Datainsamling och analys: Studierna som inkluderades, kvalitetsgranskades med SBU:s mall för kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier. Sedan gjordes en sammanvägd bedömning av evidensstyrka för vardera effektmått genom en modifierad mall av GRADE-systemet från Göteborgs universitet. Resultat: Tre RCT studier ingick i sammanvägningen. I samtliga studier jämfördes 5:2 dieten med en isokalorisk energirestriktion jämt fördelad över veckans alla dagar på kvinnor med BMI>20 kg/m2. Uppföljningstiden varierade mellan 1 och 6 månader. Ingen av studierna kunde påvisa någon skillnad mellan grupperna för IGF-1 (++), fasteglukos (+++) eller vikt(+++). Alla studierna visade en viktnedgång, men skillnaden var lika stor i båda grupperna. Det var heller ingen skillnad i insulin eller leptin (+++ för respektive effektmått). Slutsats: Det tycks inte vara någon skillnad i IGF-1, fasteglukos eller viktminskning med 5:2-dieten jämfört med jämn energirestriktion. Nyckelord: intermittent fasta, IGF-1, viktnedgång, fasteglukos,sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V16sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatssv
dc.subjectintermittent fastasv
dc.subjectIGF-1sv
dc.subjectviktnedgångsv
dc.subjectfasteglukossv
dc.subjectintermittent fastingsv
dc.subjectIGF-1sv
dc.subjectweightlosssv
dc.subjectfasting glucosesv
dc.titleEffekt av intermittent fasta (5:2 dieten) jämfört med jämn isokalorisk energirestriktion.sv
dc.title.alternativeEffect of intermittent fasting (5:2 diet) compared to even isocaloric energyrestrictionsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record