Inkluderande klassrumsprocesser En studie av en skola som arbetar för att utveckla sina inkluderande processer
Abstract
Syfte:
Studien handlar om inkluderande processer i en F-3-skola. Syftet med studien är att ta reda på vad inkludering kan innebära och se ut i ett klassrum på en skola som arbetar i riktning mot att vara en mer inkluderande skola. Fokus ligger på läs- och skrivundervisningen och på frågan om det verkligen är inkluderande processer som sker. För att ta reda på det har följande frågeställningar använts:
Hur hanteras viktiga centrala begrepp såsom gemenskap, tillgänglighet, delaktighet, utifrån sociala och didaktiska dimensioner i praktiken?
Vilken betydelse har läs- och skrivutvecklingsinsatserna?
Vilka hinder och möjligheter upplevs kring inkludering av elever i behov av särskilt stöd?
Vilka faktorer upplevs som betydelsefulla för att framgångsrikt kunna arbeta i riktning mot en mer inkluderande skola?
Teori:
De teoretiska utgångspunkterna i studien är det specialpedagogiska relationella perspektivet, samt de två närliggande perspektiven; det kommunikativa relationsperspektivet och dilemmaperspektivet. Studien utgår dessutom från det sociokulturella lärandeperspektivet.
Metod:
Undersökningen har gjorts med hjälp av en mikroetnografisk ansats där empiri från sex dagars klassrumsobservationer från två stycken klassrum, har kompletterats med uppföljande samtal och intervjuer. Intervjuerna har gjorts med två klasslärare, sju elever samt skolans rektor. Skolans egna dokument kring utvecklingsarbetet samt elevenkäter har utgjort en bakgrund för frågeställningar vid observationer och samtal.
Resultat:
Studiens resultat visar att lärarna under skolans utvecklingsarbete mot att bli en mer inkluderande skola, har utvecklat ett mer relationellt sätt att se på barn i behov av stöd. Den studerade skolan har inga särskilda undervisningsgrupper utan söker lösningar för barn i behov av särskilt stöd utifrån ett inkluderande perspektiv. Studien belyser att skolans centrala begrepp i inkluderingsarbetet framförallt är delaktighet, olikhet och samverkan. Det är under de observerade läs- och skrivundervisningssituationerna som de inkluderande processerna framkommer tydligast då eleverna medvetandegörs om sin egen läs- och skrivprocess. Undervisningen bygger på att eleverna ges många tillfällen till att kommunicera, samtala och reflektera med varandra.
Degree
Student Essay
Collections
View/ Open
Date
2015-11-27Author
Svangård, Eva
Keywords
inkludering
gemenskap
delaktighet
tillgänglighet läs- och skrivundervisning
Series/Report no.
Magisteruppsats
VT15 IPS29 SPP600
Language
swe