Show simple item record

dc.contributor.authorHedlund, Alicia
dc.contributor.authorWestrin, Victoria
dc.date.accessioned2015-08-04T12:47:45Z
dc.date.available2015-08-04T12:47:45Z
dc.date.issued2015-08-04
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/40023
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: Can a higher intake of omega-3 fatty acids have an impact on testosterone, insulin and insulin resistance in women with PCOS? Author: Alicia Hedlund and Victoria Westrin Supervisor: Frode Slinde Examiner: Anna Winkvist Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp Date: 8th of April 2015 Background: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorder among fertile women and circa 234 000 Swedish women suffer from the syndrome. High levels of androgens, oligoamenorrhea or amenorrhea and anovulation are common characteristics of PCOS. A common problem is infertility. Today there are no guidelines for any specific nutrition therapy that could reduce infertility among women with the syndrome. Objective: To evaluate the scientific evidence available in order to investigate whether omega-3 fatty acids have an impact on the levels of free testosterone, total-testosterone, insulin and insulin resistance in women with PCOS. Search strategy: The databases PubMed, Scopus and Cochrane Library were used in the literary search. Keywords were used and combined in different ways: omega-3, pcos, polycystic ovary syndrome, gonadal hormones, polyunsaturated dietary fats, eicosapentanoic acids, fatty acids, gonadal steroid hormones, DHA, EPA, ALA. MeSH-terms were also used. Selection criteria: Human studies of RCT or Clinical Trial, written in Swedish or English, were selected as inclusion criterias. Participants were females with PCOS in reproductive age, diagnosed with the Rotterdam criteria or NIH criteria. Studies with omega-3 supplementation as capsules or oil were included. Studies using food as supplement or including other androgen hormones except testosterone, androstenedione and DHEAS were excluded. Data collection and analysis: Two RCT and one intervention study were selected for review. The template “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” from SBU was used to evaluate the quality of the papers. The template “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” from SBU was used to evaluate the total evidence for every outcome measures. Main results: Altogether the results from this literature review show a reduction in the levels of free testosterone, total-testosterone, insulin and reduced insulin resistance. Two of two studies showed significant effect in free testosterone while one of two studies showed significant effect in total-testosterone. Two of three studies reported significant effect in insulin levels and insulin resistance. Conclusions: There is moderate (+++) evidence for recommending omega-3 as nutrition therapy in order to reduce levels of free testosterone, insulin and to reduce insulin resistance. There is limited (++) evidence that omega-3 can reduce levels of total-testosterone.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS? Författare: Alicia Hedlund och Victoria Westrin Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08 Bakgrund: Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) beräknas vara en av de vanligaste hormonella rubbningarna hos fertila kvinnor och cirka 234 000 kvinnor uppskattas vara drabbade i Sverige. Höga nivåer av androgener, oregelbunden eller utebliven menstruation och eventuellt utebliven ägglossning är vanliga kännetecken för PCOS. Ett vanligt problem är infertilitet. Idag finns inga riktlinjer för att en specifik kost- eller nutritionsbehandling kan minska infertiliteten hos kvinnor med syndromet. Syfte: Att utvärdera det vetenskapliga underlaget för nutritionsbehandling med omega-3 hos kvinnor med PCOS och om omega-3 fettsyror kan påverka nivåerna av fritt testosteron, totaltestosteron, insulin och insulinkänslighet. Sökväg: Vid litteratursökningen användes databaserna PubMed, Scopus och Cochrane Library. Sökorden var omega-3, pcos, polycystic ovary syndrome, gonadal hormones, polyunsaturated dietary fats, eikosapentanoic acids, fatty acids, gonadal steroid hormones, DHA, EPA och ALA. Olika kombinationer och MeSH-termer användes i sökningen. Urvalskriterier: Humanstudier av typen RCT eller Clinical Trial författade på svenska eller engelska. Kvinnliga studiedeltagare i fertil ålder med PCOS, diagnostiserade med Rotterdamkriteriet eller NIH och som fått supplementering med omega-3 i form av olja eller kapslar. Supplementering i form av livsmedel och studier om andra androgener än testosteron, androstendion och DHEAS exkluderades. Datainsamling och analys: Två RCT-studier och en interventionsstudie inkluderades för granskning och kvalitetsgranskades med hjälp av “Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier” från SBU. För den sammanvägda evidensgraderingen för respektive effektmått användes ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”. Resultat: Sammantaget visade resultaten en minskning av fritt testosteron, total-testosteron, insulinnivåer och minskad insulinresistens. För fritt testosteron visade två av två studier signifikant effekt medan resultatet för total-testosteron visade signifikant effekt i en av två studier. För insulinnivåer och insulinresistens visade två av tre studier signifikant förändring. Slutsats: Det finns måttligt (+++) starkt vetenskapligt underlag för att omega-3 supplementering sänker nivåer av fritt testosteron, insulin samt minskar insulinresistens. Det finns lågt (++) vetenskapligt underlag för att omega-3 sänker total-testosteron.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V15sv
dc.relation.ispartofseriesC-uppsatssv
dc.subjectomega-3-fettsyrorsv
dc.subjecttestosteronsv
dc.subjectinsulinsv
dc.subjectinsulinkänslighetsv
dc.subjectPCOSsv
dc.titleKan ett ökat intag av omega-3 fettsyror ha en påverkan på testosteron, insulin och insulinkänslighet hos kvinnor med PCOS?sv
dc.title.alternativeCan a higher intake of omega-3 fatty acids have an impact on testosterone, insulin and insulin resistance in women with PCOS?sv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record