Kostundervisning i idrott och hälsa - Ett examensarbete om lärare i idrott och hälsas förhållande till kostkunskap och kostundervisning
Abstract
Sammanfattning:
Fetma och övervikt påvisas som en oro för folkhälsan samtidigt som olika dieter florerar i media. Det är långt
ifrån en självklarhet att veta vad som är goda råd och vad som är rena oriktigheter av allt det media kommunice-
rar. Således är goda kunskaper inom kost en viktig faktor för att kunna skilja sunda råd från mindre hälsosamma.
Studier visar att kost har fått lite utrymme i undervisningen i idrott och hälsa och likaså att lärarutbildningar
tenderar att prioritera andra moment före kost. Syftet med denna studie är att kartlägga lärare i idrott och hälsas
förhållande till kostkunskap och kostundervisning för att komma åt och kunna diskutera didaktiska konsekvenser
kring kost i undervisningen. I arbetet behandlas frågeställningar om lärare i idrott och hälsas kostundervisning,
utbildning, förhållande till Livsmedelsverket och övriga kunskapskällor. För att besvara frågeställningarna an-
vändes i huvudsak en webbenkätundersökning som besvarades av 311 behöriga lärare i idrott och hälsa på högs-
tadie- och/eller gymnasieskola. Som komplement till den kvantitativa metoden utfördes även fem semistrukture-
rade intervjuer för att nå mer kvalitativ data. Resultaten av undersökningen visar att kännedomen om Livsme-
delsverket och deras kostråd är medelmåttig och att det finns en tydlig skepticism till vissa av Livsmedelsverkets
kostråd. I rapporten framgår även att lärarutbildningar tycks vara väldigt olika med avseende på kost eftersom
respondenternas syn på sin utbildning varierar kraftigt. En del menar att utbildning innehöll tillräckligt med
undervisning om kost medan 1 % av respondenterna hävdar att de inte blivit utbildade inom kost över huvud
taget i sin utbildning. I övrigt framställs även läroplaners otydlighet, elevers förväntningar och gamla traditioner
som rimliga orsaker till kosten ringa utrymme i undervisningen i idrott och hälsa.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2015Author
Nermansson, Johan
Nerhall, Jens
Keywords
Kost
undervisning
idrott och hälsa
lärarutbildn
Language
sv