"Äta bör man, annars dör man...": En retrospektiv datajournalgranskning om nutrition på IVA
"Dining, or dying...": A retrospective study on nutrition in the ICU
Abstract
Bakgrund: Adekvat näringstillförsel är en viktig del i återhämtning och utfall för
intensivvårdspatienter. Nutrition på IVA har visats sig ha en lägre prioritet jämfört
med övriga omvårdnadsåtgärder. Internationella studier har därtill belyst att
intensivvårdspatienter ofta erhåller otillräcklig näringstillförsel, vilket är förknippat
med negativa följder för patienten. Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur
mycket näring intensivvårdspatienter erhåller, utifrån beräknat näringsbehov baserat
på 25 kcal/kg/dygn. Metod: En retrospektiv datajournalgranskning utfördes på
patienter som hade en vårdtid längre än sju vårddygn, oberoende av ålder, kön och
diagnos. Pilotstudien genomfördes på en allmän intensivvårdsavdelning i sydvästra
Sverige. Resultat: Patienterna (n=45) hade en medelålder på 64,4 år och var relativt
jämt fördelade mellan könen. I genomsnitt tillfördes patienterna kalorier som var över
deras beräknade behov. Variationen var dock stor mellan patienter och över de
undersökta vårddygnen. Under det sjunde vårddygnet fick hela 15 patienter mindre än
85 procent av sitt beräknade kaloribehov (33 %). Individuella nutritionsbedömningar
fanns emellertid enbart för 20 av 180 möjliga vårddygn (11 %). Konklusion: Utan
individuella nutritionsbedömningar brister konceptet att kunna bedöma, utföra och
utvärdera patientens nutritionsstatus, vilket resulterar i att intensivvårdspatienten inte
ges fullständigt näringsbehov. Trots detta fick flertalet patienter den näring de
behövde.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2014-07-02Author
Hedén, Karin
Sipic, Orijana
Keywords
Critically ill patient, nutrition, energy requirements, nutritional support, nutritional assessment
Language
swe