Kvalité i lastbilstillverkning, men vilket bränsle körs det på?
En kvantitativ studie av utvalda kostvanor hos produktionspersonalen vid Scania CV AB
Abstract
Kosten är en viktig komponent som påverkar människans hälsa och arbetsprestation. Gruppen arbetare har en dålig kosthållning vid jämförelse med Livsmedelsverkets rekommendationer. Scania CV AB prioriterar sin personals hälsa samt har som målsättning att effektivisera sin produktion. Arbetet i verkstaden är beroende av att produktionspersonalen håller ett visst tempo och koncentration. Det är följaktligen viktigt att arbetarna är välmående och får i sig ett gott näringsintag på regelbundna tider.
Syftet är att kartlägga måltidsordning och kostkvalitet, gällande frukt, grönsaker och tomma kalorier hos Scanias produktionspersonal i transmissionsverkstaden. Intentionen är även att se om det finns en upplevd vilja att förändra kostvanorna och vad behovet av stöd i förändringen är.
Det var 252 stycken arbetare som deltog i studiens enkätundersökning. De flesta av deltagarna äter frukost och lunch regelbundet, men däremot är det en del som förbiser middag och få
som äter mellanmål. Ett fåtal når upp till Livsmedelsverkets rekommendationer gällande frukt och grönsaker och hälften äter tomma kalorier i någon form av sötsaker varje dag. Vissa har ett koffeinintag som kan göra att den positiva effekten på prestationsförmågan uteblir och övergår i negativa biverkningar. Av de deltagare som vill göra en beteendeförändring tycker de flesta att de klarar det på egen hand. De som önskar stöd efterfrågar främst ökad
motivation och därefter ökad kunskap, förutom gällande kaffe och energidryck där behoven är omvända. Viljan av att göra beteendeförändringar gällande sina kostvanor finns både hos de med mer och de med mindre hälsosamma vanor.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2013-06-26Author
Axelsson, Malin
Theorén, Erica
Keywords
produktionspersonal
måltidsordning
frukt och grönsaker
tomma kalorier
koffein
välmående
prestation
beteendeförändring
Series/Report no.
Hälsopromotionsprogrammet, kostvetenskap
Vt 2013
Language
swe