D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos överviktiga och obesa – en systematisk översiktsartikel
Vitamin D supplementation and its effect on body composition in the overweight and obese – a systematic review
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: D-vitaminsupplementering och dess effekt på kroppssammansättning hos
överviktiga och obesa – en systematisk översiktsartikel
Författare: Johanna Blum och Emma Sellin Frimodig
Handledare: Sofia Klingberg
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-04-10
Bakgrund: Övervikt och fetma är ett stort problem internationellt och leder till en ökad risk för
sjuklighet och försämrad livskvalitet. Eftersom forskning visar att det finns ett samband mellan
fetma och låga serumnivåer av 25(OH)D väcker detta frågan om supplementering med vitamin D
kan ha gynnsamma effekter på kroppsvikt, midjeomfång och kroppssammansättning vid övervikt
och fetma.
Syfte: Att undersöka om det finns vetenskapligt underlag för att rekommendera Dvitaminsupplementering
vid kostbehandling av övervikt och fetma.
Sökväg: Den systematiska sökningen av artiklar genomfördes i databaserna PubMed och Scopus.
Sökord som användes var ”vitamin D supplementation”, ”obesity” ”cohort”, ”vitamin D”, ”vitamin D3
supplementation” och ”overweight”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var artiklar skrivna på engelska eller svenska, utförda på
människor och av RCT-, CCT- eller kohorttyp med studiedeltagare över 18 år, ett BMI över 25
kg/m2 och i övrigt friska. Studier kortare än tolv veckor exkluderades.
Datainsamling och analys: Efter urvalet av artiklar kvalitetsgranskades de med hjälp av SBU:s
Granskningsmall för randomiserade studier och Granskningsmall för observationsstudier och ickerandomiserade
kontrollerade studier. Sedan summerades evidensen för varje effektmått enligt GRADE med hjälp
av Göteborgs universitets Sammanfattande Evidensformulär.
Resultat: Som grund för denna översiktsartikel har sex RCT-studier granskats. Sammantaget gav
de starkt vetenskapligt underlag för att D-vitaminsupplementering ger en höjning av 25(OH)D i
serum, måttligt starkt vetenskapligt underlag för att vitamin D-supplementering har en
reducerande effekt på visceralt fett samt begränsat vetenskapligt underlag för att supplementering
reducerar fettmassa. Vidare fanns ett starkt vetenskapligt underlag för att Dvitaminsupplementering
inte har någon reducerande effekt på vikt, BMI och midjeomfång.
Slutsats: Det finns indikationer för att en rekommendation av vitamin D-supplementering till
överviktiga och obesa reducerar visceralt fett och eventuellt även total fettmassa. Vitamin Dsupplementering
har ingen reducerande effekt på vikt, BMI och midjeomfång.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Vitamin D supplementation and its effect on body composition in the overweight
and obese – a systematic review
Author: Johanna Blum and Emma Sellin Frimodig
Supervisor: Sofia Klingberg
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: April 10, 2013
Background: There is an increasing burden of overweight and obesity worldwide. The
conditions lead to morbidity and lowered quality of life. Since there is research showing a
connection between obesity and low levels of serum 25(OH)D, this raises the question if
supplementation of vitamin D may have positive effects on body weight, waist circumference and
body composition in the overweight and obese.
Objective: To investigate if there is enough scientific evidence to recommend vitamin D
supplementation combined with nutrition therapy to overweight and obese patients.
Search strategy: The systematic collection of data was performed in the databases PubMed and
Scopus. Search terms included were ”vitamin D supplementation”, ”obesity” ”cohort”, ”vitamin D”,
”vitamin D3 supplementation” and ”overweight”.
Selection criteria: Human studies with RCT, CCT or cohort design written in English or
Swedish were included. The participants had to be over 18 years old, have a BMI>25 kg/m2 and
be generally healthy. Studies lasting less than 12 weeks were excluded.
Data collection and analysis: After the data collection the quality of the selected studies was
analysed using Granskningsmall för randomiserade studier and Granskningsmall för observationsstudier och
ickerandomiserade kontrollerade studier, both published by the SBU. The outcome measures of the
studies were thereafter evaluated according to GRADE using Sammanfattande evidensformulär from
the university of Gothenburg.
Main results: Six studies of RCT design were included in this systematic review. Summarized
they showed strong scientific evidence that vitamin D supplementation raises the levels of
25(OH)D, moderate scientific evidence that vitamin D supplementation reduces visceral fat mass
and limited scientific evidence that supplementation reduces body fat mass. There was also
strong scientific evidence that vitamin D supplementation does not have a reducing effect on
body weight, BMI or waist circumference.
Conclusions: There are indications that a recommendation of vitamin D supplementation to
overweight and obese patients reduces visceral fat mass and possibly total fat mass. Vitamin Dsupplementation
does not have a reducing effect on body weight, BMI or waist circumference.
Collections
View/ Open
Date
2013-05-31Author
Blum, Johanna
Sellin Frimodig, Emma
Keywords
D-vitaminsupplementering
överviktiga
obesa
Series/Report no.
DIE/V13
C-Uppsats
Language
swe