Show simple item record

dc.contributor.authorEriksson, Anna
dc.contributor.authorEdenholm, Karin
dc.date.accessioned2013-05-31T08:35:34Z
dc.date.available2013-05-31T08:35:34Z
dc.date.issued2013-05-31
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/32910
dc.descriptionSahlgrenska Academy at University of Gothenburg Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition Abstract Title: The relation between alcohol and abdominal obesity Author: Anna Eriksson och Karin Edenholm Supervisor: Fredrik Bertz Examiner: Ingrid Larsson Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS Type of paper: Examination paper, 15 hp Date: May 30, 2013 Background: Abdominal obesity is a part of the metabolic syndrome, which has a worldwide prevalence of 20-25 %. The problem with abdominal obesity is the accumulation of visceral adipose tissue, which is an important risk factor for cardiovascular disease. Alcohol has effects on metabolism, and can also lead to an increase in total energy intake; these two factors can lead to an increase in accumulation of visceral fat. Besides this there are studies that show that a moderate alcohol intake could be good for your health. The context gets more complicated since different studies have shown contradictory results concerning the association between alcohol, different types of alcoholic beverages and measurements of abdominal fat. Objective: The objective of this article review is to assess the evidence of whether alcohol intake is associated with accumulation of visceral adipose tissue, using the measurements waist circumference (WC) and waist-hip ratio (WHR). Search strategy: The databases used in the literature study were PubMed and Scopus. The search strings were ”(spirits OR beer OR wine) AND (waist circumference OR waist hip ratio)” and “alcohol drinking pattern AND (waist circumference OR waist hip ratio)”. Selection criteria: Studies which investigated alcohol intake and WC or WHR and also made adjustments for confounders were included. Data collection and analysis: Five studies matched the inclusion criteria. They were all estimated to be of low study quality. The conclusions were graded according to GRADE on the endpoints of WC and WHR. Main results: Positive linear or j-shaped correlations between alcohol and WC and/or WHR were seen in four of the five studies. Considering type of alcoholic beverage, the results were heterogeneous. Conclusions: As of today there is no evidence for making changes in the Nordic Nutrition Recommendations concerning alcohol. The scientific basis is insufficient and more research in this area is needed.sv
dc.description.abstractSahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Sambandet mellan alkohol och bukfetma Författare: Anna Eriksson och Karin Edenholm Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Ingrid Larsson Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp Datum: 2013-05-30 Bakgrund: Bukfetma är en del av det metabola syndromet som i sin tur har en prevalens på 20-25 % i hela världen. Problematiken med bukfetma är ansamlingen av visceralt fett som är en stor bidragande riskfaktor till hjärt- och kärlsjukdom. Alkohol påverkar dels kroppen metabolt men kan också leda till ökat energiintag, och dessa båda faktorer kan leda till ökad ansamling av visceralt fett. Trots detta finns det studier som visat att måttligt intag av alkohol är bra för hälsan. Bilden kompliceras ytterligare av att olika studier har visat motstridiga resultat rörande kopplingen mellan alkohol, olika typer av alkohol och mått på bukfetma. Syfte: Syftet med denna artikelgranskning är att undersöka det vetenskapliga underlaget för om alkoholintag är associerat med ackumulation av visceralt fett, mätt som midjeomfång (WC) och midje-höft-kvot (WHR). Sökväg: De databaser som användes i litteratursökningen var PubMed och Scopus. De söksträngar som användes var”(spirits OR beer OR wine) AND (waist circumference OR waist hip ratio)” och “alcohol drinking pattern AND (waist circumference OR waist hip ratio)”. Urvalskriterier: Studier inkluderades som tittat på alkoholintag och WC eller WHR samt justerat för confounders. Datainsamling och analys: Fem studier matchade inklusionskraven. Dessa bedömdes ha låg studiekvalitet. Slutsatser evidensgraderades enligt GRADE med avseende på effektmåtten WC och WHR. Resultat: Positiva linjära eller j-formade samband mellan alkohol och WC och/eller WHR sågs i fyra av fem granskade studier. Inga enhetliga resultat gällande alkoholsort fanns. Slutsats: I nuläget finns det inte evidens för att göra ändringar i Nordic Nutrition Recommendations gällande alkohol. Det vetenskapliga underlaget är för litet och mer forskning inom området krävs.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesDIE/V13sv
dc.relation.ispartofseriesC-Uppsatssv
dc.subjectalkoholsv
dc.subjectbukfetmasv
dc.titleSambandet mellan alkohol och bukfetmasv
dc.title.alternativeThe relation between alcohol and abdominal obesitysv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record