Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn och ungdomar
The effect of the glycemic index of breakfasts in energy intake in children and adolescents
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Titel: Effekten av frukostens glykemiska index på energiintag hos barn
och ungdomar
Författare: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson och Maria Nordbeck
Handledare: Fredrik Bertz
Examinator: Ingrid Larsson
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2013-05-16
Bakgrund: Glykemiskt index (GI) är ett omdebatterat ämne och något som diskuteras mycket
är hur det glykemiska indexet påverkar energiintag. Det forskas på om en kost som har lägre
GI ger en ökad mättnadskänsla och ett minskat energiintag, vilket skulle kunna vara ett
redskap för att förebygga övervikt hos barn och ungdomar. Frukosten har visat sig vara en av
framgångsfaktorerna för en hälsosam vikt och därmed är det intressant att titta på om
kvaliteten av kolhydrater har någon betydelse.
Syfte: Att granska det vetenskapliga underlaget gällande hur frukostens GI påverkar barn och
ungdomars övriga energiintag.
Sökväg: För att hitta relevanta artiklar till frågeställningen gjordes en systematisk
litteratursökning i databaserna PubMed, Scopus och Cochrane. Sökord som användes var:
breakfast, breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity.
Urvalskriterier: Randomiserade kontrollerade studier och kohortstudier, frukostätande
individer, barn och ungdomar under 18 år, angivet glykemiskt index. Effektmått: Energiintag.
Datainsamling och analys: Sex originalartiklar mötte inklusionskriterierna och granskades
enligt SBU:s granskningsmallar. En studie valdes därefter bort på grund av mycket låg
studiekvalitet. Evidensstyrkan bestämdes utifrån GRADE-systemet.
Resultat: Det finns visst underlag för att en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid
nästkommande måltid, hos barn och ungdomar. För detta är evidensstyrkan låg (++). Två
studier visar att en måltid med lägre GI ger ett lägre frivilligt energiintag i nästkommande
måltid än efter en måltid med högre GI. De övriga tre studierna visar ingen signifikant
skillnad.
Slutsats: Underlaget för att rekommendera en frukost med lågt GI till barn och ungdomar,
med avseende på att minska energiintag är otillräckligt. För att få säkrare evidens behövs fler
välgjorda studier inom området som varar under längre tid. Evidensstyrkan är låg (++) för att
en frukost med lägre GI ger ett lägre energiintag vid nästkommande måltid än en frukost med
högre GI. När det gäller övrigt intag saknas vetenskapligt underlag.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Title: The effect of the glycemic index of breakfasts in energy intake in
children and adolescents
Author: Charlotte Olofsson, Cornelia Johansson and Maria Nordbeck
Supervisor: Fredrik Bertz
Examiner: Ingrid Larsson
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: May 16, 2013
Background: The glycemic index (GI) and it´s effect on energy intake is a debated subject.
Research has been done whether food with lower GI decreases hunger and lowers energy
intake, which could be an effective tool to prevent overweight in children and adolescents.
Breakfast eating is successful for maintaining a healthy weight and it´s therefore interesting to
see if the quality of the carbohydrates matters.
Objective: To evaluate the scientific evidence regarding the effect of GI of breakfasts in
children’s and adolescents energy intake.
Search strategy: To find relevant articles, a systematic literature search was made in the
databases PubMed, Scopus and Cochrane. Search terms that were used were: breakfast,
breakfast quality, children, glycemic index, energy intake, obesity.
Selection criteria: Randomized controlled trials and cohort trials, breakfast eating
individuals, children and adolescents under 18 years old, reported glycemic index. Outcome
measurements: Energy intake.
Data collection and analysis: Six original articles met the inclusion criteria and were
reviewed by the SBU audit template for randomized and controlled studies. There after one
article was excluded because of very low quality of the study. The strength of evidence was
evaluated using the GRADE system.
Main results: There is some evidence that a breakfast with lower GI contributes to a lower
energy intake in the next meal for children and adolescents. The strength of evidence for this
is low (++). Two studies show that a meal with lower GI results in a lower energy intake in
the next coming meal, than after a meal with higher GI. The other three studies show no
significant difference.
Conclusions: The scientific ground for recommending a breakfast with low GI for children
and adolescents, regarding reducing energy intake, is inadequate. More studies with longer
duration are required to get better evidence. There is low evidence (++) that a breakfast with
lower GI gives a lower energy intake in the next coming meal than a breakfast with higher GI.
Collections
View/ Open
Date
2013-05-30Author
Olofsson, Charlotte
Johansson, Cornelia
Nordbeck, Maria
Keywords
frukostens glykemiska index
energiintag
Series/Report no.
DIE/V13
C-Uppsats
Language
swe