Effekten av tillskott av CLA på kroppsvikt och andel kroppsfett hos överviktiga och feta
En systematisk översiktsartikel
Abstract
Sahlgrenska Akademin
vid Göteborgs universitet
Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Effekten av CLA på kroppsvikt och andel kroppsfett hos överviktiga och feta.
Författare: Sierra De Goldsmith och Amanda Egeberg
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-04-12
Bakgrund: Övervikt och fetma är ett globalt problem som genom en ökad andel kroppsfett ger en förhöjd risk för att utveckla sjukdomar som diabetes typ 2, hypertoni, insulinresistens, hjärt- och kärlsjukdom och vissa former av cancer. Det upplevs av många som svårt att nå en normalvikt endast genom förändrade levnadsvanor vilket skapar en marknad för hjälpmedel och metoder som påverkar kroppsvikt och mängden kroppsfett. Tillskott av konjugerad linolensyra, CLA, är ett exempel på ett sådant preparat som marknadsförs i huvudsak som en fettförbrännare. CLA har i djurstudier visats ha en minskande effekt på kroppsvikt och kroppsfett, men resultaten från humanstudier är motstridiga.
Syfte: Att undersöka det vetenskapliga underlaget för att daglig supplementering med CLA kan minska kroppsvikt och/eller fettmassa hos vuxna med BMI ≥ 25 kg/m².
Sökväg: Vid litteratursökningen användes databaserna PubMed och Scopus. Sökord som användes var “conjugated linoleic acid supplementation” och “conjugated linoleic acid weight” (PubMed) och “„conjugated linoleic acid‟ supplementation weight loss” (Scopus).
Urvalskriterier: De begränsningar som användes i litteratursökningen gav en inkludering av humanstudier i RCT-design gjorda på vuxna ≥ 19 år. Övriga inklusionskriterier var intervention med ≥ 3 g 50:50 CLA/d, BMI ≥ 25 kg/m², att effektmått kroppsvikt och/eller kroppsfett användes samt att undersökta individer var friska.
Datainsamling och analys: Enligt inklusionskriterierna valdes fem RCT-studier ut till granskning enligt SBUs Granskningsmall för kontrollerad randomiserad prövning. Fyra studier klarade kvalitetsgranskningen och granskades slutligen med enligt GRADE där den sammanlagda evidensen för effektmåtten kroppsvikt respektive kroppsfett bedöms.
Resultat: Tre av fyra studier kunde efter supplementering med 3,2 - 6,8 g CLA/d under tre till tolv månader uppvisa en signifikant minskning av kroppsfett jämfört med kontrollgruppen och inom interventionsgruppen jämfört med baseline. För effektmåttet kroppsvikt visade en av tre studier en signifikant minskning jämfört med kontrollgrupp och inom interventionsgruppen. I de studier som visade signifikanta resultat var minskningen av kroppsfett efter mellan tre till tolv månaders intervention -1,0 till -2,4 kg och minskningen av kroppsvikt var -0,6 kg efter sex månader.
Slutsats: Evidensen för att daglig supplementering med CLA har en minskande effekt på andel kroppsfett bedöms vara stark (++++) och evidensen för effekt på kroppsvikt begränsad (++). Fler studier behövs där effekten av tillskottet tillsammans med andra viktminskningsmetoder undersöks och där fördelningen mellan män och kvinnor i studiepopulationen är likvärdig.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department Of Internal Medicine And Clinical Nutrition
Abstract
Title: The effect of CLA on body weight and body fat amongst overweight and obese.
Author: Sierra De Goldsmith and Amanda Egeberg
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Program: Dietician study program 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 hp
Date: April 12, 2012
Background: Overweight and obesity represents a global problem as it is accompanied by an accumulation of body fat which increases the risk of developing diseases such as diabetes type 2, insulin resistance, cardio vascular diseases and certain types of cancer. Moreover, the prevalence is increasing worldwide. Many consider it difficult to reach a normal weight using only methods such as changing dietary- and exercise habits, this creating a market for products that facilitate weight loss and loss of body fat. The supplement of conjugated linoleic acid (CLA) is such a product. In animal studies, CLA has demonstrated a reduction in both body fat and weight. In human studies however, results have been conflicting.
Objective: The objective of this review was to investigate the scientific evidence supporting that a daily supplementation of CLA can reduce body weight and/or fat mass in adults with BMI ≥ 25 kg/m².
Search strategy: The literature search was conducted through the use of the data bases PubMed and Scopus. The search terms applied were “conjugated linoleic acid supplementation” and “conjugated linoleic acid weight” (PubMed) and “„conjugated linoleic acid‟ supplementation weight loss” (Scopus).
Selection criteria: The limits used in the literary search were studies using RCT as experimental design and the use of human subjects‟ ≥ 19 years of age. Additional criteria was an intervention of ≥ 3 g 50:50 CLA/d, BMI ≥ 25 kg/m², the inclusion of body weight and/or body fat as outcomes and that the study was conducted on healthy individuals.
Data collection and analysis: Based on the aforementioned selection criteria, the literary search resulted in five RCT: s that were individually reviewed and evaluated using templates provided by SBU. Four studies were considered eligible after evaluating the quality. These four studies make the foundation for the final evaluation, where the combined evidence for the clinical endpoints body weight and body fat were evaluated according to the GRADE system.
Main results: Three out of four studies demonstrated that supplementation with 3, 2 - 6, 8 g CLA/d for three to twelve months resulted in a significant reduction in body fat. As for the second clinical outcome, body weight, one out of three studies showed a significant reduction. The studies that showed a significant effect demonstrated a loss of body fat between -1,0 and -2,4 kg after three to twelve months and the amount of lost body weight was -0,6 kg after six months.
Conclusions: The scientific evidence supporting that a daily supplementation of CLA reduces body fat is considered strong (++++) whereas the evidence for an effect on body weight is limited (++). Further studies are required to evaluate the combined effect of CLA and other methods for weight loss as well as studies where men and women are equally represented in the study population.
Collections
View/ Open
Date
2013-03-08Author
De Goldsmith, Sierra
Egeberg, Amanda
Keywords
tillskott av CLA
kroppsvikt kroppsfett överviktiga
Series/Report no.
DIE/V12
Language
swe