Blodtrycksförändringar vid byte av vanligt kaffe mot koffeinfritt kaffe Hos friska, normotensiva individer
Abstract
Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, Avdelningen för invärtes medicin och klinisk nutrition
Sammanfattning
Titel: Blodtrycksförändringar vid byte av vanligt kaffe mot koffeinfritt
kaffe, hos friska, normotensiva individer
Författare: Linnéa Adolfsson och Hillevi Pilgren Sautter
Handledare: Lena Hulthén
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Examensarbete, 15 hp
Datum: 2012-04-12
Bakgrund Hypertoni är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdom, vilket är den vanligaste orsaken till
förtidig död. Bidragande orsaker till högt blodtryck är faktorer som genetik, livsstil och kost. I
tidigare studier har intag av kaffe visat sig kunna höja blodtrycket.
Syfte Att undersöka det vetenskapliga underlaget om huruvida blodtrycket påverkas vid byte av
vanligt kaffe mot koffeinfritt kaffe hos friska, normotensiva individer.
Sökväg Sökningar gjordes på PubMed och Scopus under februari 2012. Sökord som användes
var ”coffee blood pressure”, ”coffee cardiovascular disease”, ” kaffe blodtryck”, ”kaffe
hjärtkärlsjukdom”, ”coffee and decaffeniated coffee”, ”decaffeinated coffee and blood pressure”,
”decaffeinated coffee and cardiovascular disease” och ”exchange decaffeinated coffee”.
Urvalskriterier Studier med friska, normotensiva deltagare över 15 år, BMI under 30,
interventionslängd minst en vecka och randomiserade kontrollerade humanstudier inkluderades.
Endast studier med koffein från kaffe jämfört med koffeinfritt kaffe samt studier på engelska och
svenska accepterades. Exklusionskriterier var andra interventioner så som viktnedgång,
kostförändringar, läkemedel eller stresstest.
Datainsamling och analys Studier valdes efter uppsatta urvalskriterier. De granskades efter
SBU:s ”Granskningsmall för randomiserad kontrollerad prövning” och evidensstyrkan bedömdes
enligt GRADE-systemet.
Resultat Tre studier inkluderades. Två visade en signifikant blodtryckssänkning vid byte av
kaffetyp; systoliskt blodtryck 1,5-5,3 mm Hg och diastoliskt blodtryck 1,0 mm Hg. Den tredje
visade ingen signifikant skillnad. Evidensen bedöms vara måttlig.
Slutsats Utbyte av vanligt kaffe mot koffeinfritt kaffe hos friska, normotensiva individer ger en
signifikant, men relativt liten, sänkning av blodtrycket. Evidensstyrkan för detta bedöms vara
måttlig (+++). Hos dessa personer ses ingen större vinst i att byta kaffetyp.
Degree
Student essay
Other description
Sahlgrenska Academy at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: Changes in blood pressure by replacing regular coffee with decaffeinated coffee,
in healthy, normotensive subjects
Author: Linnéa Adolfsson and Hillevi Pilgren Sautter
Supervisor: Lena Hulthén
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Dietician study programme, 180/240 ECTS
Type of paper: Examination paper, 15 ECTS
Date: April 12, 2012
Background Hypertension is a risk factor for developing cardiovascular disease, which is the
most common cause of premature death. Contributing factors to hypertension are genetics,
lifestyle and nutrition. Earlier studies have shown that coffee may increase blood pressure.
Objective To investigate the scientific basis whether replacing regular coffee with decaffeinated
coffee would affect blood pressure in healthy, normotensive subjects.
Search strategy Searches have been done in databases; PubMed and Scopus in February 2012.
Keywords used were: ”coffee blood pressure”, ”coffee cardiovascular disease”, ” kaffe
blodtryck”, ”kaffe hjärtkärlsjukdom”, ”coffee and decaffeinated coffee”, ”decaffeinated coffee
and blood pressure”, ”decaffeinated coffee and cardiovascular disease” and ”exchange
decaffeinated coffee”.
Selection criteria Studies with healthy, normotesive subjects, >15 years old, BMI < 30, more
than one week of intervention, randomized controlled trails and human trials were included.
Only trials using caffeine from coffee versus decaffeinated coffee and studies in English and
Swedish were accepted. Exclusion criteria were other interventions such as weight loss, changes
in diet, medications or stress tests.
Data collection and analysis Studies were selected after inclusion and exclusion criteria. They
were inspected according to SBU:s “Granskningmall för randomiserad kontrollerad prövning”
and quality of evidence was evaluated according to GRADE.
Main results Three studies were included. Two of them showed a significant decrease in blood
pressure after changing type of coffee, systolic blodpressure 1,5-5,3 mm Hg and diastolic
blodpressure 1,0 mm Hg. The third study showed no significant difference. The evidence is
estimated to be moderate.
Conclusion Replacing regular coffee with decaffeinated coffee gives a significant, but small, fall
in blood pressure in healthy, normotensive subjects. The evidence is estimated to be moderate
(+++). There is no greater gain in changing type of coffee for these individuals.
Collections
View/ Open
Date
2013-03-08Author
Adolfsson, Linnea
Pilgren Sautter, Hillevi
Keywords
Blodtrycksförändringar
Series/Report no.
DIE/V12
Language
swe