Att undervisa om kost och hälsa, eller om mat och hälsa?
Abstract
I bakgrunden presenteras olika definitioner på våra val av begreppen kost, mat och hälsa. Andra områden som tas upp är hur folkhälsan förhåller sig i Sverige och vad ämnesintegrerad undervisning kan leda till i utvecklingssyfte för elever. Den nuvarande kursplanen, Lpo 94, och den nya kursplanen, Lgr 11, presenteras för hem- och konsumentkunskap samt idrott och hälsa och hur de behandlar kost, mat och hälsa. Syftet är dels att undersöka hur lärare i hem- och konsumentkunskap samt idrott och hälsa diskuterar om sin egen och andras undervisning om kost och hälsa men också undersöka om det finns något samarbete mellan dessa två ämnen. Den metod som används för att besvara syftet är kvalitativa intervjuer med åtta verksamma lärare, fyra i vartdera ämne.
I resultatet presenteras svaren på våra intervjufrågor som är indelade i fyra olika teman där det viktigaste av lärarnas svar sammanställs och kommenteras. Somliga frågor är utformade i tabellform för att lättare kunna se och urskilja svaren. Resultatet visar att lärarna i de båda ämnen, undervisar om de fysiologiska aspekterna kring kost och hälsa som exempelvis näringslära. Ingen av lärarna som deltar i undersökningen samarbetar men de anser att ett samarbete kan leda till att eleverna förstår sambandet bättre mellan de båda ämnen samt att de får en djupare kunskap.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-10-12Author
Persson, Frida
Svensson, Elin
Keywords
Undervisning
ämnesintegrerad undervisning
Series/Report no.
Lärarprogrammet med inriktning hem- och konsumentkunskap
VT 2011
Language
swe