Pedagogisk måltid i förskolan
Abstract
Sammanfattning
Studien gick ut på att analysera måltidssituationerna på två olika förskolor med olika
förutsättningar. Vi ville veta ifall pedagogerna arbetade med så kallade pedagogiska måltider,
som går ut på att pedagogerna äter tillsammans med barnen för att föregå med gott exempel
och för att lättare kunna lära barnen om hur en bra måltid går till. Syftet med studien var då att
se hur olika pedagoger arbetar med de pedagogiska måltiderna. Observation och intervju var
våra tillvägagångssätt och därifrån hämtade vi vårt underlag till studien.
De två förskolor vi besökt för att observera och intervjua ligger båda i Göteborgs kommun.
De är olika på så sätt att det fanns en kock som lagade all mat på den ena förskolan medan
den andra förskolan fick maten från storkök. Pedagogerna på de två förskolorna hade även
inom arbetslagen lite olika sätt att arbeta med de pedagogiska måltiderna. Vissa pedagoger
verkade mer engagerade än andra. Vi har under arbetets gång kommit fram till att kunskaper
om kost och hälsa är viktigt att man har som pedagog eftersom det då blir lättare att vara en
god förebild för barnen i måltidssituationerna. På de förskolor vi observerat verkade det vara
naturligt för pedagogerna att prata med barnen om maten under måltiden. I de fall då
pedagogerna samtalade med barnen handlade samtalet oftast om den mat som serverades.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2012Author
Gustafsson, Frida
Granat, Anneli
Keywords
Kunskap
kost
hälsa
måltidsituation
Language
sv