Goodwillgåtan i Europa -En kvantitativ studie av goodwill och övervakning i Europa och USA
Abstract
Bakgrund och problem: År 2005 beslutade EU att alla noterade företag inom unionen måste följa IASBs regelverk gällande koncernredovisning. Detta var ytterligare ett steg för att öka den internationella jämförbarheten mellan företags redovisning. Företag inom EU har i och med det nya regelverket snarlika regler jämfört med de amerikanska US GAAP, även om vissa mindre skillnader kvarstår. Tidigare forskning har visat att europeiska företag gör lägre nedskrivningar av goodwill, samt att trenden är att andelen goodwill ökar i Europa medan den ligger på en mer stabil nivå i USA (Markovic & Senay Oguz, 2011). Sverige är tydligt exempel på ett europeiskt land där andelen goodwill har ökat kraftigt sedan 2005 samtidigt som nedskrivningarna varit blygsamma (Marton, Runesson & Catasus, 2011). Det beror sannolikt på den milda övervakningen av nedskrivningsprövningen av goodwill i Sverige.
Syfte: Uppsatsen syfte är att undersöka om skillnader i redovisning av goodwill föreligger mellan europeiska företag korslistade i USA jämfört med europeiska företag utan notering i USA. Då europeiska företag som är korslistade i USA övervakas av amerikanska SEC isoleras övervakningen av redovisningen som den stora skillnaden mellan grupperna. Eftersom reglerna i IFRS och US GAAP är väldigt lika så blir studien intressant då eventuella skillnader kan härledas till just övervakningen av företags redovisning.
Avgränsningar: Vi har avgränsat vår studie till företag som har sin hemmamarknad, eller primärnotering, i Europa och som även fanns noterade på en amerikansk aktiemarknad. Som jämförelse har vi avgränsat oss till samma antal europeiska företag noterade i Europa men ej i USA. Eftersom de nya obligatoriska redovisningsreglerna för noterade företag i EU infördes 2005 har vi begränsat vår studie till åren 2005-2010.
Metod: Det är en kvantitativ studie där data för europeiska företag noterade i USA, samt europeiska företag ej noterade i USA hämtats in från Datastream för åren 2005-2010. Vår hypotes gällade utveckligen av goodwill i de olika grupperna har testats för statistiska samband i statistikprogrammet STATA.
Resultat och slutsatser: Vi har inte funnit stöd för vår hypotes att utvecklingen av goodwill hos europeiska företag med sekundärnotering i USA skiljer sig från de utan notering i USA. Studien har kunnat visa på ett signifikant samband mellan företagsstorlek och goodwill. Förslag till vidare forskning: Vi föreslår en studie av nedskrivning av goodwill i motsvarande grupper.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2012-01-30Author
Erixon, Joel
Erixon, Oscar
Series/Report no.
Externredovisning
11-12-4
Language
swe