”Tu na kwenda shule” ”Vi går till skolan”
Abstract
Syfte
Syftet med denna studie är att se huruvida möjligheten till skolgång på ett barnhem i Moshi, Tanzania, påverkar flickornas val av karriär eller som den traditionsenliga normen ser ut, att stanna i hemmet som hemmafru. Vi vill även undersöka vad det kan vara som hindrar flickor att utbilda sig.
Frågeställningar
1. Hur påverkar skolan flickornas möjlighet till vägval av karriär?
– Hur ser flickorna själva på sina möjligheter till en framtida karriär?
2. Hur påverkar sexuella relationer och förhållanden flickornas skolgång?
– Hur ser kunskapen ut kring sexualitet hos ungdomarna?
Metod
Vi har använt oss av en kvalitativ metod. Vi har samlat in vårt material genom samtalsintervjuer och observationer på barnhemmet. Vi har även intervjuat personer utanför barnhemmet som vi ansåg kunna bidra med information. Vi har använt oss av två teoretiska perspektiv till hjälp att analysera vårt material, nämligen utvecklingsekologisk teori och radikalfeministisk teori.
Resultat
Ur vår empiri framkom det att flickorna har möjlighet till skolgång och då även ett framtida yrke. Men skolmöjligheten påverkas av familjens ekonomiska och sociala förutsättningar. Även sociala och kulturella men också religiösa normer och värderingar influerar. Detta genom maktordningen mellan man och kvinna, pojkars prioritering i skolan,
tonårsgraviditeter men huvudsakligen brist på sexualutbildning.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2011-02-04Author
Andersson, Carolina
Mikkola, Johanna
Keywords
Kön, makt, skolgång och sexualitet
Language
swe