”Lite får man tåla” – En kvalitativ studie om socialsekreterares benägenhet att anmäla hot och våld i arbetet
Abstract
Att hot och våld mot socialsekreterare förekommer är ett välkänt fenomen. Men hur benägenheten att anmäla det man utsätts för är däremot inte lika känt. Vi har för att öka kunskapen om deras arbetssituation valt att låta socialsekreterarna själva berätta hur de tänker kring att göra anmälningar samt vilken betydelse de ger dem och på så sätt få förklaringar till deras benägenhet att anmäla, vilket är syftet med studien.
Uppsatsen är kvalitativ och baseras på intervjuer med åtta socialsekreterare och två chefer från två av Göteborgs stadsdelar. I studien ställde vi frågor om hur socialsekreterarna hanterar hot- och våldssituationer, vad de anser om uttrycket ”lite får man tåla” samt hur de kopplar anmälan till sin arbetsmiljö. Empirin analyserade vi med hjälp av teorier om organisationskultur, human serviceorganisationer och coping.
Resultatet visar att socialsekreterarna inte tenderar att anmäla situationer de kan hantera, vilket bl a beror på att de har en hög toleransnivå. Toleransnivån sätts inte av den enskilde socialsekreteraren utan är en frukt av en mentalitet som finns inom yrkesgruppen och samhället i stort om att det ingår i yrket att kunna hantera hot- och våldssituationer. De anmäler vidare inte situationer om de inte upplevt en rädsla och drar ingen parallell till att anmäla med syftet att använda anmälan som en del i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-08-12Author
Odbom, Sandra
Jansson, Susanne
Keywords
hot och våld, socialsekreterare, anmälningsbenägenhet, arbetsmiljö
Language
swe