Blottad, kränkt och misstrodd - En kvalitativ studie om hur det kan vara att anmäla en våldtäkt
Abstract
Den här kvalitativa studien ämnar genom intervjuer redovisa hur en individ som drabbats av våldtäkt upplever situationer som följer i dess kölvatten. I ett försök att belysa individens kamp mot en bakgrund av samhällets behandling av våldtäkt är syftet att förändra den bild som så ofta målas upp runt våldtäkt och på det sättet öppna upp för möjliga nya lösningar och liknande. Vi kan inte som samhällsmedborgare lova varandra att ingen mer kommer bli drabbad men vi kan avsevärt förbättra det sätt med vilket vi handskas med problemet för att underlätta för de drabbade att fortsätta med sina liv och läka.
Att studera våldtäkt utifrån teorier om människan av Anthony Giddens och Viktor E. Frankl istället för ur ett feministiskt perspektiv har gett utrymme för att tolka våldtäkt som en händelse beroende enbart på en individs handlingar nämligen förövarens. När våldtäkten är över bör man fokusera på att det som den drabbade då upplever är effekter av våldtäkten men inte våldtäkten. Det betyder att den drabbade kan få återta kontrollen.
Resultatet av intervjuerna visade att kvinnorna alla upplevde obehag som en direkt följd av anmälan. Vissa har upplevt att polisen sagt eller handlat på ett direkt kränkande vis. Trots detta ångrar ingen av kvinnorna att hon anmälde och skulle ännu troligare anmäla om det hände igen även om de inte har några förhoppningar om att få hjälp. De råder andra drabbade till att berätta vad de varit med om, även om det kan vara jobbigt, för ”varje gång man säger det så mattas det av lite grann”.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2010-03-01Author
Lundberg, Karolina
Keywords
Våldtäkt
Våldtäktsoffer
Anmälan
Bemötande
Potentiell mening
Logoterapi
Anthony Giddens
Language
swe