Frivilliga ekonomistyrningsrelaterade upplysningar ur ett företagsinternt perspektiv
Abstract
Bakgrund och problem: Uppsatsen bygger på den tidigare studien Frivilliga upplysningar om ekonomistyrning i årsredovisningar – En studie av 29 svenska företag av All & Svantes-son, vilken undersökte mängden frivilliga ekonomistyrningsrelaterade upplysningar svenska börsnoterade bolag lämnar. Börsnoterade bolag är idag sällan ägarstyrda och för att ägarna ska kunna ta korrekta beslut krävs det att företag lämnar ut information intressenterna efter-frågar. Obligatoriska upplysningar är i de flesta fall inte tillräckliga för att ge en rättvisande bild av företaget utan frivilliga upplysningar är nödvändiga. Årsredovisningar är dock ett kostsamt projekt och vilken information som ska inkluderas är ett noga övervägt beslut. Det är därför intressant att ta reda på vilka strategier och syften företagen har och vilka fördelar, nackdelar och svårigheter de ser med lämnandet av frivilliga ekonomistyrningsrelaterade upp-lysningar. Studien undersöker även hur processen vid val av innehåll och form ser ut och pla-nerade framtida förändringar gällande denna samt vilka intressenter företagen riktar sig till.
Syfte: Syftet med studien är att öka förståelsen utifrån ett företagsinternt perspektiv gällande frivilliga ekonomistyrningsrelaterade upplysningar. Studien ämnar undersöka hur företagen resonerar kring de frivilliga upplysningar om ekonomistyrning som inkluderas i årsredovis-ningen.
Avgränsningar: Studien avgränsar sig till de 29 svenska bolag All & Svantesson granskade.
Metod: En översikt av tidigare forskning och litteratur gjordes och baserat på denna utforma-des en frågemall vilken formulerades för att täcka in relevanta områden så att studiens fråge-ställningar kan besvaras. 17 intervjuer utfördes genom personliga möten och per telefon, re-sultatet av dessa intervjuer sammanställdes i tabeller. Resultatet analyseras sedan med kopp-ling till tidigare forskning samt teorier.
Slutsatser: Frivilliga ekonomistyrningsrelaterade upplysningar inkluderas i årsredovisningen för att ge en rättvisande och tydligare bild av företaget. En viktig anledning till att ge en rätt-visande bild är att det leder till bättre investeringsbeslut. De tänkta intressenterna är i första hand investerare, ägare samt analytiker. I de fall företag är beroende av externt kapital är dessutom långivare/kreditgivare en mycket viktig intressent. Det existerar inte någon separat process för att ta fram de ekonomistyrningsupplysningar som ska finnas med i årsredovis-ningen utan samma process används för framtagning av all information. Slutligen är proble-matiken med avvägningen mellan att tillfredsställa intressenters krav på transparens och att inte avslöja affärshemligheter av stor betydelse.
Förslag till vidare forskning:
Då tendenserna var tydliga att bakomliggande motiv existerar för lämnandet av frivilliga eko-nomistyrningsrelaterade upplysningar hade det varit intressant att på ett mer systematiskt sätt kartlägga och kategorisera dessa. För att göra detta möjligt hade frågeformuläret behövts om-formulera så att respondenternas svar tydligare kan kopplas till motiven.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2009-06-22Author
Knutsson, Madelene
Lindberg, Therese
tropp, Susanna
Series/Report no.
Externredovisning och företagsanalys
08-09-83M
Language
swe