Att anmäla eller inte anmäla?- En intervju- och vinjettstudie om förskolepersonals upplevelse av anmälningsskyldighet och samverkan med socialtjänsten
Abstract
Uppsatsens huvudsyfte är att öka kunskapen om förskolepersonals upplevelser av anmälningsskyldigheten gentemot socialtjänsten samt samspelet dem emellan. Vidare är syftet att ta reda på vilka konkreta förslag förskolepersonalen har på åtgärder som kan underlätta samverkan med socialtjänsten. Avsikten är att exemplifiera.
Syftet har konkretiserats genom tre frågeställningar:
• Hur upplever förskolepersonalen sin anmälningsskyldighet gentemot socialtjänsten?
• På vilket sätt upplever förskolepersonalen samspel med socialtjänsten utifrån egna och kollegors erfarenheter?
• På vilket sätt och genom vilka konkreta åtgärder kan samverkan mellan förskola och socialtjänst förbättras enligt förskolepersonalen?
Insamlingen av det empiriska materialet har skett genom sex kvalitativa djupintervjuer och vinjettreflektioner med förskolepersonal.
Huvudresultatet är att informanterna är bra på att identifiera tecken på omsorgssvikt. De är dock sällan medvetna om att barnet kan fara illa på grund av omsorgssvikten och att observationerna då ska leda till en anmälan till socialnämnden. Majoriteten av informanterna reflekterar i liten utsträckning över hur förälderns bristande omsorg påvekar barnet över tid. Istället reflekterar flertalet över hur relationen till föräldern påverkas av en anmälan.
Enligt majoriteten av förskolepersonalen finns det inte någon naturlig samverkan med socialtjänsten. Upplevelsen hos majoriteten har därför blivit att steget att kontakta dem är svårt och stort. Vidare menar flertalet av informanterna är det viktigaste är att få ett ansikte på någon från socialtjänsten som ska kontaktas när situationer uppstår för att därmed underlätta kontakten.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2008-06-25Author
Knutsson, Emma
Sehlstedt, Anna
Keywords
anmälningsskyldighet
omsorgssvikt
samverkan
kommunikationsteori
Language
swe