Valfrihetens dilemma- om hur unga studenter i Göteborg upplever och förhåller sig till dagens ökade valfrihet
Abstract
Syftet med den här studien är att undersöka hur unga studenter och de som möter studenter i sitt arbete upplever och förhåller sig till den ökade valfrihet som karaktäriserar dagens samhälle.
Frågeställningarna är:
- Hur upplever och förhåller sig unga studenter i Göteborg till dagens ökade valfrihet?
- Enligt dem själva och enligt de som arbetar vid Studenthälsan och Studentprästerna?
Metod och material:
Vi har använt oss av kvalitativ metod och genomfört samtalsintervjuer med studenter, studentpräst samt studenthälsa. Dessa har analyseras med hjälp teorier och tidigare forskning som berör uppsatsens ämnesområde. Det empiriska materialet utgörs av åtta stycken intervjuer, sex stycken med studenter samt två stycken med de som arbetar med studenter. Den teoretiska delen innehåller Ulrich Beck, Anthony Giddens, Zygmunt Baumans och Tomas Ziehes resonemang kring individualisering, valfrihet och identitet.
Huvudresultat:
Vår uppsats visar att majoriteten av studenterna är nöjda med den ökade valfriheten. De anser att livsvalen de gör är ett resultat av vad de själva tycker och tänker. Det finns en klar skillnad mellan de studenter vi har intervjuat och de professionella vi talat med om hur valfriheten tar sig till uttryck. Studenterna tar valfriheten med ro medan de professionella pekar på stressen den framkallar. Resultatet visar även att familj och vänner spelar fortfarande en stor roll för studenterna samt att föräldragenerationens frigörelse bidrar till en ökad osäkerhet för de unga i valet.
Degree
Student essay
Date
2008-02-22Author
Kaller, Maria
Lundgren, Marie
Keywords
Valfrihet
studenter
identitet
individualisering.
Language
swe