”Sänk pensionsåldern och få ut ungdomen istället!” - en kvalitativ studie av äldre arbetslösas upplevelser av och strategier vid arbetslöshet
Abstract
Arbetet är i många kulturer basen för det ekonomiska systemet. I vår kultur spelar arbete ofta en mycket central roll för meningen med individens liv. Detta kan leda till stora problem vid just arbetslöshet. Då äldres etablering på arbetsmarknaden i större utsträckning än yngres är begränsad fann vi detta intressant att undersöka vidare.
Syftet med denna studie var att med hjälp av kvalitativa intervjuer samt tidigare forskning och teorier få en fördjupad förståelse av de äldres upplevelse av arbetslöshet och vilka strategier de använder för att hantera sin livssituation.
För att få svar på våra frågeställningar har vi genomfört sju kvalitativa intervjuer med fyra kvinnor och tre män. Åldersmässigt befann de sig alla över 55 år. Dessa personer hade vid intervjutillfället varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i minst 6 månader.
Vår studie visar på att när våra respondenter förlorade sitt arbete så miste de mycket mer än en anställning. Det som följde var en förlust av en meningsfull sysselsättning, dagliga rutiner, veckorytm och sist men inte minst den naturliga kontakten med sina arbetskamrater.
Vår studie har också visat att våra respondenter använder sig av olika copingstrategier för att återfå struktur och kontroll på sin vardag och att det även är ett sätt att hålla sig sysselsatt. Det betyder att trots den belastning en arbetslöshet kan medföra har de alla ett meningsfullt liv.
Hur individen agerar för att återfå struktur i sitt liv och valet av copingstrategi skiljer sig åt mellan de olika respondenterna. Vi ser dock klara könsskillnader men även skillnad i förhållande till hur yngre arbetslösa individer hanterar sin situation. Vi har även kunnat se att våra respondenters situation som arbetslös har frigjort tid vilket har i flera fall bidragit till ökad kontakt med barnbarn, förbättrad hälsa och fler vänner.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2008-02-05Author
Andersson, Bodil
Thydén, Anna
Keywords
arbetslöshet
konsekvenser
coping
stigma
Language
swe