NÄR ANSVARET KOMMER FÖRE ERFARENHETEN - Om oerfarna mellanchefers upplevelser av sin psykosociala arbetsmiljö i mindre restaurangföretag
Abstract
När individer går från att vara medarbetare till att axla en chefsroller utan tidigare erfarenhet,
uppstår särskilda utmaningar, inte minst inom branscher med otydliga strukturer och
bristande stöd. Denna studie syftar till att öka förståelsen för de psykosociala
arbetsmiljörelaterade utmaningar som uppstår när oerfarna individer tilldelas chefsansvar i
mindre restaurangföretag. Följande frågeställningar ämnar studien att besvara; vilka typer av
arbetsmiljörelaterade utmaningar upplever oerfarna mellanchefer i mindre restaurangföretag?
Upplever oerfarna mellanchefer att de får organisatoriskt och socialt stöd från sin arbetsplats
vid hantering av chefsrollen, och i sådana fall vilken typ av stöd? Med Krav, kontroll och
stödmodellen som teoretisk utgångspunkt har sex kvalitativa intervjuer genomförts med
mellanchefer inom restaurangbranschen. Teorins begrepp; krav, kontroll och stöd har använts
för att analysera respondenternas upplevelser. Resultaten visar att respondenterna upplever
höga krav från både överordnade och underordnade, i kombination med ett begränsat
beslutsutrymme och där det ges otillräckligt organisatoriskt stöd. Det formella stödet från
ledningen beskrivs som bristfälligt, vilket bidragit till känslor av otillräcklighet, stress och
osäkerhet i rollen. Det sociala stödet som ofta kommer från kollegor anses vara värdefullt
men är otillräckligt för att skapa en hållbar arbetsmiljö för de oerfarna mellancheferna.
Studien bidrar därmed med kunskap avseende en ofta osynliggjord grupp inom
arbetsmiljöforskning och understryker vikten av strukturellt stöd för att förebygga
psykosocial belastning i rollen som mellanchef.
Degree
Student essay
Date
2025-06-30Author
Engelin, Anton
Ahlgren, Morgan
Keywords
Accidental manager, krav, kontroll, mellanchefer, psykosocial arbetsmiljö, restaurang, stöd
Language
swe