Populärkultur i förskolan som möjligheter eller hinder: Hur resonerar förskollärare?
Abstract
Studiens frågeställningar och syfte är att ta reda på hur förskollärare uppfattar och resonerar kring begreppet populärkultur, för att därefter undersöka om deras förståelse för begreppet har en koppling till huruvida de implementerar populärkultur i sitt pedagogiska arbete i förskolan. Studien utgår från ett sociokulturellt perspektiv där vårt insamlade empiriska material bygger på kvalitativa intervjuer.
Den teknologiska utvecklingen har och fortsätter utvecklas i hastig takt framåt och barn som växer upp idag möter skärmar och olika digitala medier i större utsträckning jämfört med barn från tidigare generationer. I förskolans läroplan (Skolverket, 2018) framgår det tydligt att de som arbetar i förskolan ska ta vara på barns intresse och nyfikenhet. För barn utgör populärkultur en källa till både inspiration och utforskande i lek och lärande. I vår studie framkommer det dock att förskollärare inte alltid tar vara på eller engagerar sig i barns populärkulturella intressen.
Resultatet visar på att förskollärares bristande intresse kan påverka arbetet av populärkultur i förskolan. Vidare visar resultatet på att förskollärares uppfattning om populärkultur skiljer sig åt, vilket kan visa på ett samband mellan vilken generation och kultur de själva vuxit upp i. Det samhälle och kultur vi människor är en del av formar våra värderingar och synsätt vilket blir synligt i hur förskollärares inställning och förhållningssätt till begreppet populärkultur tas i uttryck.
Studien avslutas med en diskussion om vikten av en bredare och förändrad syn på populärkultur och dess positiva aspekter i barns utveckling och lärande och där det behövs en gemensam begreppsförklaring inom yrkesprofessionen.
Degree
Student essay
Collections
Date
2024-10-16Author
Andersson, Malin
Federstedt, Sandra
Keywords
populärkultur, förskollärare, sociokulturellt perspektiv, samhälle, generation
Language
swe