Show simple item record

dc.contributor.authorKlasén, Lottie
dc.contributor.authorWindahl, Elin
dc.date.accessioned2024-09-17T09:25:09Z
dc.date.available2024-09-17T09:25:09Z
dc.date.issued2024-09-17
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/83441
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotion kostvetenskap. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Christina Berg. Examinator: Christina Lundbergsv
dc.description.abstractSyfte: Rapporten har riktat in sig på en kafeteria på ett rättspsykiatriskt boende, då övervikt och fetma ökar inom rättspsykiatrin i delar av landet. Syftet med denna studie var att genomföra och utvärdera en intervention med mål att inspirera till ett större intag av frukt och grönt för en bättre hälsa. Metod: Produkter av frukt och grönsaker utformades som tillägg i kafeterian. Nudging användes som en metod, varor placerades i ögonhöjd och mindre hälsosamma alternativ placerades med längre avstånd. Planscher användes för information samt ett utställningsskåp med information. Analys av kassakvitton före och efter interventionens start gjordes för statistik över försäljningen av olika varor. Intervjuer samt kvalitativ analys utfördes för en närmare insyn hos tre stycken kafeteriapersonal. Resultat: Resultatet visade på att det skedde en förändring i försäljningen och att interventionen var uppskattad. Siffror visade på att försäljningen av frukt och grönt hade ökat samt att försäljningen av godis, snacks och mindre näringstäta livsmedel hade minskat. Slutsats: Interventionen gav goda resultat trots en målgrupp med olika faktorer som påverkade. Utmaningen med att knuffa målgruppen i en hälsosammare riktning visade sig vara faktorer som drogsug, beroendebeteenden, mediciner samt varierande diagnoser.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectNudgingsv
dc.subjecträttspsykiatrisv
dc.subjectinterventionsv
dc.subjectkostsv
dc.subjectkafeteriasv
dc.titleNudging i en rättspsykiatrisk miljö - En knuff till hälsosammare alternativ i kafeteriansv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record