(Hur) pratas det om matvanor efter en hjärt- kärlsjukdom?
Abstract
Syfte: Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste folksjukdomen ur ett globalt perspektiv och bara i
Sverige är två miljoner människor drabbade. Det finns många faktorer som påverkar
risken att drabbas. Modifierbara faktorer har dock visat sig stå för majoriteten av alla
sjukdomsfall och av den orsaken kan en hälsosam kost, tillsammans med andra
levnadsvanor, ha en avgörande roll i förebyggandet av hjärt-kärlsjukdom. Att
implementera hälsosamma matvanor efter sjukdom och som en del av behandlingen,
verkar även det kunna resultera i hälsovinster och minska risken att återinsjukna. För
patienter som är i behov av att förbättra sina levnadsvanor är en förutsättning att
personal inom hälso-sjukvården undersöker dessa, förmedlar kunskap och erbjuder
stöd. Syftet med studien är att utforska några personers reflektioner kring sin kost efter
hjärt-kärlsjukdom, samt erfarenhet och upplevelser av råd och stöd gällande
levnadsvanor
Metod: Arbetet är av kvalitativ studiedesign och material samlades in genom semistrukturerade
intervjuer. Urvalet bestod av tre män i åldern 59 – 67 år, vilka rekryterades via
avsiktligt urval och hade diagnostiserats med hjärtinfarkt och/eller hjärtsvikt.
Intervjuerna spelades in, transkriberades och kodades sedan med hjälp av kvalitativ
innehållsanalys.
Resultat: Det framkom en stor variation om i vilken omfattning deltagarna reflekterar kring sina
matvanor efter diagnosen. Deltagarnas erfarenheter vad gäller råd och stöd på sjukhus
var även det av varierat resultat, om än ett blygsamt inslag. Anhörigas kunskap och
stöd framkom vara betydelsefullt. Samtliga deltagare hade en positiv inställning till att
få (mer) kostråd och samtala om sina levnadsvanor och det påpekades att kosten borde
vara av större prioritet inom vården och tidigare i livet.
Slutsats: Hur mycket deltagarna reflekterar över sina matvanor kan utifrån studiens resultat
tänkas bero på bland annat intresse, förståelse och kunskap kring maten. Deltagare med
erfarenhet av dietist, kostråd eller kostbroschyr verkade i högre grad reflektera över
sina matvanor än deltagare som inte fått ta del av detta. Genom att få kunskap om mat
och andra levnadsvanors betydelse för hälsan kan det leda till ökad motivation hos
individen att se över dessa och göra eventuella förändringar. Att erbjudas kostråd,
samtal om levnadsvanor och uppföljning från hälso-sjukvårdspersonal var av intresse
hos deltagarna, som efterfrågade ett större behov och påpekade förbättringspotential
vad gäller flera åtgärder. Det visar på att hälso-sjukvårdspersonal har en viktig roll vad
gäller att hjälpa patienter att hitta strategier för att främja hälsan.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotion. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: VT 2024. Handledare: Christina Berg. Examinator: Christina Lundberg
View/ Open
Date
2024-09-17Author
Dahlqvist, Sofia
Keywords
Hjärt-kärlsjukdom
kostråd
levnadsvanor
stöd
upplevelser
Language
swe