Show simple item record

dc.contributor.authorKvarnström, Nina
dc.contributor.authorOinonen Stenmark, Wilma
dc.date.accessioned2024-09-16T12:28:31Z
dc.date.available2024-09-16T12:28:31Z
dc.date.issued2024-09-16
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/83430
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Daniel Arvidsson. Examinator: Karin Landströmsv
dc.description.abstractSyfte: Syftet med uppsatsen är att belysa vilka hälsobeteenden som har visats vara mest effektiva för att bibehålla viktminskning hos individer med tidigare fetma. Metod: En kvalitativ intervjustudie genomfördes där sex individer rekryterades genom reklamblad. Deltagarna som intervjuades hade tidigare haft fetma och lyckats gå ned till normalvikt och bibehållit denna under flera års tid. Resultat: Analysen av intervjuerna visade på flertalet strategier som varit av betydelse för att lyckas med viktkontroll. Trots den varierande naturen av dessa fanns det en genomgående röd tråd av ett holistiskt förhållningssätt. Förutom hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet visade sig även integrering av olika aspekter i livsstilen, såsom inre motivation, självreglering och socialt stöd, vara avgörande för att skapa en hållbar grund för vikthantering. Slutsats: Vår studie understryker att en ensidig syn på viktkontroll, genom enbart fokus på kost och träning, är otillräcklig. Istället betonar vi vikten av att förstå den komplexa samverkan mellan psykologiska, fysiska och sociala faktorer för att främja långsiktiga, hälsosamma beteenden som ligger till grund för bibehållen viktminskning.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjecthälsobeteendensv
dc.subjecthållbarhetsv
dc.subjectviktminskningsv
dc.subjectvikthanteringsv
dc.titleFramgångsfaktorer för bibehållen viktminskning över tid hos individer med tidigare fetmasv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record