Grönsaker i vardagen: Hur gymnasieelevers konsumtion skiljer sig mellan hemmet och skolan
Abstract
Syfte: Syftet med studien är att jämföra gymnasieelevers konsumtion av grönsaker i hemmet
och i skolan och undersöka de faktorer som påverkar konsumtionen i hemmet.
Metod: Metoden som användes är en kvantitativ tvärsnittsstudie i enkätform innehållandes 12
frågor, varav 9 hade förvalda svarsalternativ och 3 med fri text. I studien deltog 107
personer i årskurs 2 och 3 från olika gymnasieskolor runt om i Sverige. Övriga
inklusionskriterier för att få delta i studien är kraven att gymnasieskolan ska ha
skolmatsal och servera skolmat. Studien prövades genom en pilotenkät innan den
nådde de respondenter som står ansvariga för den inhämtade datan.
Resultat: Det framgår att det finns direkta skillnader mellan könen, hur de konsumerar grönsaker,
hur ofta de äter i skolmatsalen samt andel grönsaker på tallriken. 57% av
respondenterna anser att familjens beteenden och matvanor påverkar deras
grönsakskonsumtion hemma. Gurka, tomat, morot och sallad är de grönsaker som
konsumeras i högst grad motsvarade 65% konsumtion hemma och 75% i skolan. 85%
av pojkarna äter i skolmatsalen 4-5 dagar i veckan jämfört med 52% av flickorna. Till
sist framkommer det att 10% av deltagarna tycker att grönsaker som serveras på ett
aptitligt och tilltalande sätt är en nyckelfaktor för att öka konsumtionen bland
gymnasieelever.
Slutsats: Slutsatser som fastställdes är att de främsta påverkande faktorerna för
grönsakskonsumtion i hemmet är föräldrarnas inköp, smakpreferens, aptitlighet och
variation. Samtidigt som mindre betydelsefulla faktorer är tid/ork, pris och
hälsomedvetenhet. Familjens matvanor påverkar starkt ungdomarnas
grönsakskonsumtion hemma. Vidare diskussion om ämnet är nödvändigt för att belysa
den långsiktiga problematiken med lågt grönsaksintag. Därför hade det varit av intresse
att djupare undersöka åldersgrupperna intag via kostdagböcker eller bilder, samt
utforska ungdomars kunskap om näringsbehov och deras huvudsakliga källor till
näringsinformation, för att förstå hur man enkelt kan sprida forskningsbaserad kunskap.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Agneta Sjöberg. Examinator: Mia Prim
View/ Open
Date
2024-09-16Author
Skoglund, Arvid
Stake, Linus
Stenberg, Jacob
Keywords
Gymnasieelever
grönsaker
konsumtion
ungdom
Language
swe