Show simple item record

dc.contributor.authorBjörnegård Edetoft, Sarah
dc.contributor.authorThorén Olausson, Amanda
dc.date.accessioned2024-09-16T06:18:21Z
dc.date.available2024-09-16T06:18:21Z
dc.date.issued2024-09-16
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/83419
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp. Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Vt 2023. Handledare: Cecilia Magnusson Sporre. Examinator: Hillevi Prellsv
dc.description.abstractDen offentliga måltidssektorn är en politiskt styrd organisation som finansieras med skattemedel. Organisationsstrukturen beskrivs som en maskinbyråkrati där besluten tas i en hierarkisk ordning. Arbetsuppgifterna inom den offentliga måltidssektorn styrs av riktlinjer och styrdokument, vilket gör att arbetsuppgifterna i köken kan upplevas som standardiserade. Standardiserade arbetsuppgifter kan på längre sikt innebära att medarbetare blir omotiverade, och det kan vara utmanande att som ledare skapa motivation inom de ramar som utgör organisationen. Därmed är kostchefens ledarskap viktigt för medarbetarnas motivation och arbetsmiljö, och syftet med studien är att undersöka hur kostchefer inom den offentliga måltidssektorn använder sitt ledarskap för att motivera medarbetarna i köken. Till studien användes en kvalitativ metod som utgjordes av fem enskilda semistrukturerade intervjuer, och för att analysera datan gjordes en kvalitativ innehållsanalys där utgångspunkten var att induktivt undersöka fenomenets komplexitet. Den kvalitativa innehållsanalysen resulterade i tre olika teman. Det första temat är det organisatoriska ramverket, följt av medarbetarnas beteenden i organisationen, och till sist hur ledarskapet används för att motivera medarbetarna. I resultatet framkom det att det fanns ekonomiska och politiska hinder som påverkade möjligheterna till att motivera, men att kostcheferna motiverade medarbetarna på sätt som inte kräver ekonomiska resurser. Kostcheferna använde sitt ledarskap för att motivera genom att bland annat möjliggöra variation i arbetsuppgifterna, skapa delaktighet, uppmuntra till självständighet, samt ge konstruktiv feedback. Motivationen hos medarbetarna beskrevs som hög där de är självständiga och hjälpsamma mot varandra. Sammantaget framkom det att organisationen och kostcheferna tillgodoser medarbetarnas behov av trygghet, säkerhet, gemenskap, erkännande och självförverkligande.sv
dc.language.isoswesv
dc.subjectBehovsv
dc.subjectkostchefsv
dc.subjectledarskapsv
dc.subjectmotivationsv
dc.subjectoffentlig måltidssektorsv
dc.titleBehov, drivkraft och prestationsv
dc.title.alternativeEn kvalitativ intervjustudie om kostchefers upplevelser av att leda och motivera medarbetarna inom den offentliga måltidssektornsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record