• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Behov, drivkraft och prestation

En kvalitativ intervjustudie om kostchefers upplevelser av att leda och motivera medarbetarna inom den offentliga måltidssektorn

Sammanfattning
Den offentliga måltidssektorn är en politiskt styrd organisation som finansieras med skattemedel. Organisationsstrukturen beskrivs som en maskinbyråkrati där besluten tas i en hierarkisk ordning. Arbetsuppgifterna inom den offentliga måltidssektorn styrs av riktlinjer och styrdokument, vilket gör att arbetsuppgifterna i köken kan upplevas som standardiserade. Standardiserade arbetsuppgifter kan på längre sikt innebära att medarbetare blir omotiverade, och det kan vara utmanande att som ledare skapa motivation inom de ramar som utgör organisationen. Därmed är kostchefens ledarskap viktigt för medarbetarnas motivation och arbetsmiljö, och syftet med studien är att undersöka hur kostchefer inom den offentliga måltidssektorn använder sitt ledarskap för att motivera medarbetarna i köken. Till studien användes en kvalitativ metod som utgjordes av fem enskilda semistrukturerade intervjuer, och för att analysera datan gjordes en kvalitativ innehållsanalys där utgångspunkten var att induktivt undersöka fenomenets komplexitet. Den kvalitativa innehållsanalysen resulterade i tre olika teman. Det första temat är det organisatoriska ramverket, följt av medarbetarnas beteenden i organisationen, och till sist hur ledarskapet används för att motivera medarbetarna. I resultatet framkom det att det fanns ekonomiska och politiska hinder som påverkade möjligheterna till att motivera, men att kostcheferna motiverade medarbetarna på sätt som inte kräver ekonomiska resurser. Kostcheferna använde sitt ledarskap för att motivera genom att bland annat möjliggöra variation i arbetsuppgifterna, skapa delaktighet, uppmuntra till självständighet, samt ge konstruktiv feedback. Motivationen hos medarbetarna beskrevs som hög där de är självständiga och hjälpsamma mot varandra. Sammantaget framkom det att organisationen och kostcheferna tillgodoser medarbetarnas behov av trygghet, säkerhet, gemenskap, erkännande och självförverkligande.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap. Vt 2023. Handledare: Cecilia Magnusson Sporre. Examinator: Hillevi Prell
URL:
https://hdl.handle.net/2077/83419
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
student essay (379.5Kb)
Datum
2024-09-16
Författare
Björnegård Edetoft, Sarah
Thorén Olausson, Amanda
Nyckelord
Behov
kostchef
ledarskap
motivation
offentlig måltidssektor
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV