• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Finns det ett samband mellan kostintaget och PMS/PMDS?

Sammanfattning
Syfte: Tvärsnittsstudien syftade till att undersöka vilka kostmönster samt vilket kostintag kvinnor med PMS/PMDS har och de utan, under den luteala fasen och på så vis se om det finns ett samband mellan PMS/PMDS och kosten. Metod: Detta utfördes genom en enkätundersökning för respektive grupp samt en kostregistrering under lutealfasen i tre dagar. I studien inkluderades kvinnor 20–45 år med PMS/PMDS (n=90) och en kontrollgrupp (n=28). Deltagarna fick bland annat besvara frågor gällande bakgrundsfaktorer, upplevda symtom, upplevda sug, kostmönster samt livsmedelsrekommendationer. Statistiska tester utfördes för att analysera eventuella samband mellan kost och PMS/PMDS samt skillnader mellan PMS-gruppen och kontrollgruppen. Resultat: Enkätundersökningen visade signifikanta samband (p<0,05) mellan deltagare med PMS/PMDS och ett annorlunda ätbeteende under lutealfasen jämfört med kontrollgruppen. En signifikant skillnad uppmättes vad gäller kolhydratintag och större portioner (P = 0,017) och (P = 0,005) respektive. Signifikanta samband sågs även mellan premenstruella besvär och sug på särskilda livsmedel, speciellt kolhydratrika livsmedel och fettrik mat. Att uppnå rekommenderat intag av fisk och skaldjur var signifikant förknippat med kvinnor utan premenstruella symtom. Kostregistreringen visade vissa skillnader mellan PMS-gruppen och kontrollgruppen vad gäller näringsintag, däremot var urvalet litet och inga statistiska tester kunde utföras. Slutsats: Vår studie stödjer tidigare forskning om att det finns ett samband mellan kost och PMS/PMDS och att specifika symtom förvärras/lindras i somliga fall. Ytterligare interventionsstudier behövs för att bättre identifiera vilken effekt kosten har på somatiska samt psykiska symtom som är förknippade med PMS och PMDS, dessutom hur PMS i sig kan påverka intaget av näringsämnen genom kostvanor.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Agneta Sjöberg. Examinator: Daniel Arvidsson
URL:
https://hdl.handle.net/2077/83408
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
student essay (2.395Mb)
Datum
2024-09-12
Författare
Olsson, Louise
Westring, Emily
Nyckelord
diet
female hormones
menstrual cycle
nutrition
premenstrual syndrome/premenstrual dysphoric syndrome
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV