• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hälsofrämjande arbete inom kost på den svenska arbetsmarknaden

En enkätstudie utifrån anställdas uppfattningar och upplevelser

Abstract
Hälsofrämjande arbete är en viktig bidragande faktor för att stärka och förbättra folkhälsan globalt. Ohälsosamma levnadsvanor inom kost och fysisk inaktivitet bidrar till en markant ökad spridning av icke-överförbara sjukdomar som leder till för tidig död. Matvanorna i Sverige har blivit sämre och avviker från de nordiska näringsrekommendationerna. För vilken typ av mat som konsumeras har miljön påvisats ha stor betydelse. Idag spenderar arbetstagare två tredjedelar av sitt vakna dygn på arbetet och arbetsplatsen har därför blivit identifierad som en viktig arena för implementering av kostinterventioner. Forskning kring anställdas uppfattningar och upplevelser om hälsofrämjande kostinsatser på arbetsplatser är begränsad och behöver uppmärksammas för att det ska generera ett högt deltagande vid framtida interventioner. Studiens syfte är att undersöka anställdas uppfattningar och upplevelser på den svenska arbetsmarknaden gällande hälsofrämjande insatser inom kost på arbetsplatsen. Studien baseras på en enkätundersökning och utgår från en kvantitativ tvärsnittsstudie med kvalitativa inslag. Deltagare rekryterades via sociala medier där totalt 538 svar samlats in. Resultatet visar att endast 39% av deltagarna uppfattar att deras arbetsplats arbetar hälsofrämjande och 83% upplever att de matval som görs under arbetstid påverkar deras mående och prestation. Den kostintervention som fick högst intresse av deltagarna för framtida insatser avser föreläsning inom kost och hälsa. Sammantaget visar studien att anställda anser det är viktigt med hälsofrämjande arbete inom kost på arbetsplatsen samt att det finns ett behov om att implementera fler kostinterventioner. Blivande hälsovetare inom kost har därav en viktig roll att utföra ett hälsopromotivt arbete för anställda på den svenska arbetsmarknaden.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostvetenskap. VT 2023. Handledare: Hillevi Prell. Examinator: Christina Berg
URI
https://hdl.handle.net/2077/83378
Collections
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
View/Open
student essay (700.3Kb)
Date
2024-09-09
Author
Björshall, Maria
Palm, Julia
Wahlberg Björk, Caroline
Keywords
Hälsopromotion
arbetsplatser
kostinterventioner
anställdas perspektiv
matmiljö
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV