Hälsofrämjande arbete inom kost på den svenska arbetsmarknaden
En enkätstudie utifrån anställdas uppfattningar och upplevelser
Abstract
Hälsofrämjande arbete är en viktig bidragande faktor för att stärka och förbättra folkhälsan
globalt. Ohälsosamma levnadsvanor inom kost och fysisk inaktivitet bidrar till en markant
ökad spridning av icke-överförbara sjukdomar som leder till för tidig död. Matvanorna i
Sverige har blivit sämre och avviker från de nordiska näringsrekommendationerna. För vilken
typ av mat som konsumeras har miljön påvisats ha stor betydelse. Idag spenderar arbetstagare
två tredjedelar av sitt vakna dygn på arbetet och arbetsplatsen har därför blivit identifierad
som en viktig arena för implementering av kostinterventioner. Forskning kring anställdas
uppfattningar och upplevelser om hälsofrämjande kostinsatser på arbetsplatser är begränsad
och behöver uppmärksammas för att det ska generera ett högt deltagande vid framtida
interventioner. Studiens syfte är att undersöka anställdas uppfattningar och upplevelser på
den svenska arbetsmarknaden gällande hälsofrämjande insatser inom kost på arbetsplatsen.
Studien baseras på en enkätundersökning och utgår från en kvantitativ tvärsnittsstudie med
kvalitativa inslag. Deltagare rekryterades via sociala medier där totalt 538 svar samlats in.
Resultatet visar att endast 39% av deltagarna uppfattar att deras arbetsplats arbetar
hälsofrämjande och 83% upplever att de matval som görs under arbetstid påverkar deras
mående och prestation. Den kostintervention som fick högst intresse av deltagarna för
framtida insatser avser föreläsning inom kost och hälsa. Sammantaget visar studien att
anställda anser det är viktigt med hälsofrämjande arbete inom kost på arbetsplatsen samt att
det finns ett behov om att implementera fler kostinterventioner. Blivande hälsovetare inom
kost har därav en viktig roll att utföra ett hälsopromotivt arbete för anställda på den svenska
arbetsmarknaden.
Degree
Student essay
Other description
Kandidatuppsats 15 hp. Hälsopromotionsprogrammet inriktning kostvetenskap. VT 2023. Handledare: Hillevi Prell. Examinator: Christina Berg
View/ Open
Date
2024-09-09Author
Björshall, Maria
Palm, Julia
Wahlberg Björk, Caroline
Keywords
Hälsopromotion
arbetsplatser
kostinterventioner
anställdas perspektiv
matmiljö
Language
swe