| dc.contributor.author | Antonsson, Sanna | |
| dc.contributor.author | Sjöstrand, Malin | |
| dc.date.accessioned | 2024-09-04T11:42:17Z | |
| dc.date.available | 2024-09-04T11:42:17Z | |
| dc.date.issued | 2024-09-04 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/2077/83302 | |
| dc.description | Kandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Mia Prim. Examinator: Hillevi Prell | sv |
| dc.description.abstract | Variationen och mängden på hälsobudskap som sprids i dagens informationssamhälle kan påverka kostintag och kroppsuppfattning hos individen. Sociala medier, restriktiva dieter och omgivningen är exempel på påverkbara faktorer som kan generera en negativ attityd till kropp och sinne. Tidigare genomfördes en kvalitativ studie för att ta fram hälsopsykologiska tankesätt kring kost anpassade till att främja en god kroppsuppfattning. I denna studie undersöktes dessa tankesätt med syfte att ta reda på om tankesätten upplevdes användbara och hållbara för individer som har haft erfarenhet av kostförändringar eller önskade att göra en kostförändring. Metod För att besvara syftet användes en kvantitativ metod bestående av en webbaserad enkätstudie. Enkätformuläret skickades ut via sociala medier och placerades ut på anslagstavlor på Göteborgs Universitet. Totalt inkluderades 128 deltagare med ett bortfall på 1,5 %. Resultat Resultatet visade att majoriteten av deltagarna var optimistiska till tankesätten vilket indikerade att de upplevdes vara användbara vid framtida kostförändringar. Deltagarna hade även en blandad erfarenhet av tidigare kostförändringar gällande framgång och motivering samt i vilken grad de tidigare använt sig av de hälsopsykologiska egenskaperna som representeras i tankesätten. De uppgav även utmaningar med tankesätten. Slutsats Slutsatsen blev att det fanns en öppenhet till att anamma tankesätt som kan etablera en positiv relation till maten och kroppen för att skapa en hållbar kostförändring. Erfarenheterna bland deltagarna visade även att de inte använt tankesätten kring kost som främjar god kroppsuppfattning vid tidigare kostförändringar i lika stor utsträckning. Studien bidrog med värdefulla insikter om behov, utmaningar och attityder till tankesätten vilka i framtiden kan utvärderas ytterligare och potentiellt användas för hälsopromotiva insatser. | sv |
| dc.language.iso | swe | sv |
| dc.subject | Hälsokommunikation | sv |
| dc.subject | hälsopromotion | sv |
| dc.subject | hälsopsykologi | sv |
| dc.subject | kost | sv |
| dc.subject | kroppsuppfattning | sv |
| dc.title | Hälsopsykologiska tankesätt som främjar en god kroppsuppfattning | sv |
| dc.title.alternative | Enkätstudie om upplevelser av kostförändringar | sv |
| dc.type | Text | |
| dc.setspec.uppsok | SocialBehaviourLaw | |
| dc.type.uppsok | M2 | |
| dc.contributor.department | University of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Science | eng |
| dc.contributor.department | Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap | swe |
| dc.type.degree | Student essay | |