• English
    • svenska
  • svenska 
    • English
    • svenska
  • Logga in
Redigera dokument 
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
  •   Startsida
  • Student essays / Studentuppsatser
  • Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
  • Redigera dokument
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hälsopsykologiska tankesätt som främjar en god kroppsuppfattning

Enkätstudie om upplevelser av kostförändringar

Sammanfattning
Variationen och mängden på hälsobudskap som sprids i dagens informationssamhälle kan påverka kostintag och kroppsuppfattning hos individen. Sociala medier, restriktiva dieter och omgivningen är exempel på påverkbara faktorer som kan generera en negativ attityd till kropp och sinne. Tidigare genomfördes en kvalitativ studie för att ta fram hälsopsykologiska tankesätt kring kost anpassade till att främja en god kroppsuppfattning. I denna studie undersöktes dessa tankesätt med syfte att ta reda på om tankesätten upplevdes användbara och hållbara för individer som har haft erfarenhet av kostförändringar eller önskade att göra en kostförändring. Metod För att besvara syftet användes en kvantitativ metod bestående av en webbaserad enkätstudie. Enkätformuläret skickades ut via sociala medier och placerades ut på anslagstavlor på Göteborgs Universitet. Totalt inkluderades 128 deltagare med ett bortfall på 1,5 %. Resultat Resultatet visade att majoriteten av deltagarna var optimistiska till tankesätten vilket indikerade att de upplevdes vara användbara vid framtida kostförändringar. Deltagarna hade även en blandad erfarenhet av tidigare kostförändringar gällande framgång och motivering samt i vilken grad de tidigare använt sig av de hälsopsykologiska egenskaperna som representeras i tankesätten. De uppgav även utmaningar med tankesätten. Slutsats Slutsatsen blev att det fanns en öppenhet till att anamma tankesätt som kan etablera en positiv relation till maten och kroppen för att skapa en hållbar kostförändring. Erfarenheterna bland deltagarna visade även att de inte använt tankesätten kring kost som främjar god kroppsuppfattning vid tidigare kostförändringar i lika stor utsträckning. Studien bidrog med värdefulla insikter om behov, utmaningar och attityder till tankesätten vilka i framtiden kan utvärderas ytterligare och potentiellt användas för hälsopromotiva insatser.
Examinationsnivå
Student essay
Övrig beskrivning
Kandidatuppsats 15 hp. Program: Hälsopromotionsprogrammet. Huvudområde: Kostvetenskap. Termin: vt 2024. Handledare: Mia Prim. Examinator: Hillevi Prell
URL:
https://hdl.handle.net/2077/83302
Samlingar
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap
Fil(er)
student essay (1.485Mb)
Datum
2024-09-04
Författare
Antonsson, Sanna
Sjöstrand, Malin
Nyckelord
Hälsokommunikation
hälsopromotion
hälsopsykologi
kost
kroppsuppfattning
Språk
swe
Metadata
Visa fullständig post

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV
 

 

Visa

VisaSamlingarI datumordningFörfattareTitlarNyckelordDenna samlingI datumordningFörfattareTitlarNyckelord

Mitt konto

Logga inRegistrera dig

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
gup@ub.gu.se | Teknisk hjälp
Theme by 
Atmire NV