Styrning och organisering av skolmåltidsverksamheten i Sveriges kommuner
Abstract
Syfte: Syftet med uppsatsen är att bidra med kunskap om hur svenska kommuner styr och organiserar den offentliga måltiden med särskilt fokus på skolmåltidsverksamheter för att uppfylla Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i skolan. Teori: Institutionell teori och följande begrepp används normer och regler, isomorfism, legitimitet, institutionellt tryckt samt institutionella logiker (multiple institutional logics). Metod: Studien bygger på en kvalitativ dokumentstudie där måltidsdokument från 37
kommuner samt tre kartläggningar från Livsmedelsverket analyserades. Tematisk analys tillämpades som analysverktyg och resultaten analyserades vidare utifrån institutionell teori och dess olika begrepp. Resultat: Studiens resultat visar att det inte finns större skillnader mellan kommunerna vad gäller styrning och organisering av skolmåltider. Istället ligger variationerna i kommunernas prioriteringar och fokusområden.
Degree
Student essay
Collections
Date
2024-06-13Author
Moo, Boobu
Keywords
Styrning
Organisering
Offentlig måltid
Skolmåltider
Måltidsriktlinjer
Institutionell teori
Legitimitet
Isomorfism
Language
swe