Show simple item record

dc.contributor.authorSöderström, Elsa
dc.contributor.authorMilano, Sandra
dc.date.accessioned2024-02-09T10:18:23Z
dc.date.available2024-02-09T10:18:23Z
dc.date.issued2024-02-09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2077/79778
dc.descriptionAim: The purpose of this systematic literature review is to examine the existing scientific evidence regarding whether oatmeal for breakfast affects appetite before the next meal in adults. Methods: In this systematic literature review, a literature search has been carried out in two different databases, Scopus, and PubMed. The date of the search was 2023-01-25. PICOTSS was formulated to systematically include relevant articles. The keywords used were: “porridge”, “oatmeal”, “appetite”, “satiety”, “hunger”, “RCT”, “random”, “meal” and “postprandial”. The participants in the studies needed to be adults (over 18 years) and receive oatmeal for breakfast as an intervention and a breakfast without oatmeal as a control. The participants in the studies would have completed a subjective appetite assessment where the outcome fullness and hunger were measured with the visual analogue scale (VAS). The study design would be randomized controlled trials (RCT) and postprandial studies/meal studies. Assessment of risk of bias of included studies was done according to the SBU template “Assessment of randomized studies (effect of being assigned to an intervention (ITT))”. The included studies were graded for evidence according to Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE), based on the template “Basis for balanced assessment of the reliability of the results according to GRADE”. Results: The literature search resulted in 73 unique articles. A total of 65 out of 73 articles were excluded after reading the title and abstract as they did not meet the criteria. Eight articles were read in full text, of which three were included in this systematic literature review. All three articles are judged to have a moderate risk of bias. The result shows an effect that goes in the same direction, that oatmeal reduces appetite and increases satiety compared to other breakfasts. The certainty of the results is assessed as moderate (+++). Conclusion: According to GRADE, there is moderate certainty (+++) that oatmeal influences appetite in adults by reducing appetite and increasing satiety compared to other breakfasts.en
dc.description.abstractSyfte: Syftet med den här systematiska litteraturöversikten är att undersöka det befintliga vetenskapliga underlaget gällande om havregrynsgröt till frukost påverkar aptiten inför nästkommande måltid hos vuxna. Metod: I den här systematiska litteraturöversikten har en litteratursökning genomförts i två olika databaser, Scopus och PubMed. Datum för litteratursökningen var 2023-01-25. PICOTSS formulerades för att systematiskt inkludera relevanta artiklar. Sökorden som användes var: ”porridge”, ”oatmeal”, ”appetite”, ”satiety”, ”hunger”, ”RCT”, ”random”, ”meal” och ”postprandial”. Deltagarna i studierna skulle vara vuxna (över 18 år) och få havregrynsgröt till frukost som intervention och en frukost utan havregrynsgröt som kontroll. Deltagarna i studierna skulle ha genomfört en subjektiv aptitbedömning där utfallsmåtten fullness (mättnad) och hunger (hunger) mättes med visuell analog skala (VAS). Studiedesignen skulle vara randomiserade kontrollerade studier (RCT) och postprandiella studier/måltidsstudier. Kvalitetsgranskningen av de inkluderade studierna gjordes enligt SBU:s mall “Bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT))”. De inkluderade studierna evidensgraderades enligt Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations (GRADE), utifrån mallen “Underlag för sammanvägd bedömning av resultatens tillförlitlighet enligt GRADE”. Resultat: Litteratursökningen resulterade i 73 unika artiklar. Totalt exkluderades 65 av 73 artiklar efter läsning av titel och abstract då de inte uppfyllde kriterierna. Åtta artiklar lästes i fulltext varav tre inkluderades i den här systematiska litteraturöversikten. Samtliga tre artiklar bedöms ha måttlig risk för bias. Resultaten visar en effekt som går åt samma håll, att havregrynsgröt minskar aptit och ökar mättnad jämfört med annan frukost. Resultatets tillförlitlighet bedöms som måttlig (+++). Slutsats: Enligt GRADE finns det en måttlig tillförlitlighet (+++) för att havregrynsgröt har en effekt på aptit hos vuxna genom att minska aptit och öka mättnad jämfört med annan frukost.en
dc.language.isosween
dc.subjectAppetiteen
dc.subjectbreakfasten
dc.subjectoatmealen
dc.subjecthungeren
dc.subjectsatietyen
dc.subjectAptiten
dc.subjectfrukosten
dc.subjecthavregrynsgröten
dc.subjecthungeren
dc.subjectmättnaden
dc.titleKan havregrynsgröt till frukost påverka aptiten hos vuxna? En systematisk litteraturöversikten
dc.title.alternativeDoes oatmeal for breakfast affect appetite in adults?en
dc.typeText
dc.setspec.uppsokMedicine
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för medicinswe
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg /Institute of Medicineeng
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record