Är medelhavskost den gyllene medelvägen för personer med prediabetes och diabetes typ 2? En systematisk översikt om effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost
Is the mediterranean diet the golden mean for adults ≥ 18 years with prediabetes and type 2 diabetes? A systematic review of the effect of the mediterranean diet on HbA1c compared to other diets.
Abstract
Syfte:
Syftet med denna systematiska översikt var att undersöka effekten av medelhavskost på HbA1c jämfört med annan kost hos vuxna ≥ 18 år med prediabetes och diabetes typ 2.
Metod:
Litteratursökningen genomfördes den 29 mars 2023 i databaserna Scopus och Pubmed. Inklusionskriterier var vuxna ≥ 18 år med prediabetes eller diabetes typ 2, intervention och kontroll var medelhavskost jämfört med annan kost och utfallsmåttet var HbA1c. Vidare inklusionskriterier var RCT som studiedesign, studien skulle pågå i minst tolv veckor, humanstudier samt studier gjorda på svenska/engelska. Exklusionskriterier var att deltagarna hade insulinbehandling och att studierna inte fick vara över fem år gamla utan senast från år 2018. Vidare granskades studier som mötte dessa kriterier med hjälp av SBU:s mall “bedömning av randomiserade studier (effekt av att tilldelas en intervention (ITT)” för kvalitetsgranskning och GRADE som användes för evidensgradering.
Resultat:
Sökningen gav 112 unika artiklar och av dessa lästes fem i fulltext. Tre artiklar inkluderades i denna systematiska översikt med sammanlagt 330 deltagare där 321 räknades till den slutliga analysen. Två av studierna visade inga signifikanta resultat och en studie redovisade ett p-värde på 0.007. I studien med signifikant resultat sjönk HbA1c mer i gruppen som inte åt medelhavskost. Studierna bedömdes ha låg-, måttlig- och hög risk för bias.
Slutsats:
Det finns låg tillförlitlighet (++) till att medelhavskost inte har någon effekt på HbA1c jämfört med annan kost hos vuxna ≥ 18 med prediabetes och diabetes typ 2.
Degree
Student essay
Other description
Aim:
The aim of this systematic review was to investigate the effect of a mediterranean diet on HbA1c compared to other diets in adults ≥ 18 with prediabetes and type 2 diabetes.
Methods:
The literature search was completed on March 29th 2023 in the databases Scopus and Pubmed. Inclusion criteria were adults ≥ 18 years of age with prediabetes or diabetes type 2, intervention and control were mediterranean diet compared to another diet ant the outcome measure were HbA1c. Further inclusion criteria were RCT as study design, the study should have at least 12 weeks duration, human studies and studies conducted in Swedish/English. Exclusion criteria were that the participants had insulin treatment and that the studies could not be more than five years old, from the year 2018 at the latest. Furthermore, studies that met these criterias were reviewed using the SBU's template “assessment of randomized studies (effect of being assigned to an intervention (ITT)’’ for quality review and GRADE for evidence grading.
Results:
The search resulted in 112 unique articles and five of those were read in full text. Three articles were included in this systematic review with a total of 330 participants of which 321 were included in the final analysis. Two of the studies showed no significant results and one study reported a p-value of 0.007. In the study with significant results, HbA1c decreased more in the group that did not eat the mediterranean diet. The studies were assessed to have low, moderate and high risk of bias.
Conclusion:
There is low certainty (++) that the mediterranean diet has no effect on HbA1c compared with other diets in adults ≥ 18 with prediabetes and type 2 diabetes.
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Branzell, Sofia
Kynell Jansson, Caroline
Keywords
Prediabetes
diabetes typ 2
HbA1c
medelhavskost
IFG
IGT
Prediabetic state
diabetes type 2
mediterranean diet
Language
swe