Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel
The effect of spirulina on blood lipid levels – A systematic review
Abstract
Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus.
Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. Sökningen organiserades enligt tre block: ett spirulinablock, ett lipidblock och ett RCT-block. Inklusionskriterierna var: studier på vuxna människor, med spirulina som interventionsbehandling och placebo som kontrollbehandling; studier publicerade 2018 eller senare, på svenska eller engelska, som undersöker effektmåtten HDL-, LDL-, totalkolesterol och triglycerider; samt interventionsduration om minst åtta veckor. Exklusionskriterier var: studier publicerade innan 2018; studier på barn, djur eller in vitro; studier där kontrollgruppen inte fick placebo, fick normalkost eller ingen behandling; och studier där någon grupp fick ytterligare behandling som den andra gruppen inte fick, utöver spirulina. De studier som uppfyllde kriterierna granskades för risk för bias utifrån mall från SBU. Resultatens tillförlitlighet granskades enligt GRADE.
Resultat: Sökningen resulterade i 72 unika artiklar, varav tio lästes i fulltext. Fyra artiklar uppfyllde kriterierna och inkluderades i denna systematiska översikt. Av dessa hade två måttlig risk för bias och två hög risk. En studie visade att interventionseffekten gav en statistiskt signifikant sänkning av LDL-kolesterol och totalkolesterol, tre studier visade detsamma för triglycerider. Två studier visade att interventionseffekten gav statistiskt signifikant höjning av HDLkolesterol.
Slutsats: Spirulinaintag visar en statistiskt signifikant sänkning av triglyceridnivåer i blodet (++ låg tillförlitlighet). Det saknas vetenskapligt underlag för att säga om spirulinaintag kan ha en gynnsam effekt på LDL-kolesterol (++ låg
tillförlitlighet), totalkolesterol (++ låg tillförlitlighet) och HDL-kolesterol (++låg tillförlitlighet).
Degree
Student essay
Other description
Aim: The aim of this systematic review is to investigate if intake of spirulina has an effect on blood lipid levels in adult humans, regardless of health status.
Methods: A systematic literature search was performed in the databases Scopus and PubMed. The search was organized in three blocks: a spirulina block, a lipid block, and an RCT block. The inclusion criteria were: studies on adult humans; spirulina as intervention treatment and placebo as control treatment; studies published in 2018 or later, in Swedish or English, that investigate the outcomes HDL, LDL, total cholesterol and triglycerides; and an intervention duration of at least eight weeks. The exclusion criteria were: studies published before 2018; studies on children, animals or in vitro; studies where the control group did not receive placebo, received normal diet or no treatment; and studies where either group received any additional treatment
that the other group did not, beyond spirulina. The studies that met the criteria were reviewed for risk of bias based on a template from SBU. The results’ quality of evidence was reviewed through GRADE.
Results: The search resulted in 72 unique articles, of which ten were read in full. Four articles met the criteria and were included in this systematic review. Two had some concerns regarding bias and two had high risk. One study showed that
the intervention effect gave a statistically significant decrease of LDL cholesterol and total cholesterol, and three studies showed the same for triglycerides. Two studies showed that the intervention effect gave a statistically significant increase regarding HDL cholesterol.
Conclusion: Spirulina intake shows a statistically significant lowering of blood triglycerides (++ low quality of evidence). Scientific evidence is lacking to say whether spirulina intake has a beneficial effect on LDL cholesterol (++ low quality of evidence), total cholesterol (++ low quality of evidence), and HDL cholesterol (++ low quality of evidence).
Collections
View/ Open
Date
2024-02-09Author
Grankvist, Andrea
Löfmark, Fia
Keywords
Spirulina
Arthrospira Maxima
Arthrospira Platensis
blodlipider
LDL
HDL
totalkolesterol
triglycerider
blood lipids
total cholesterol
triglycerides
Language
swe