Bullerexponering och prevention inom restaurang- och barbranschen
Noise exposure and prevention in the restaurant and bar industry
Abstract
Kort introduktion: Tidigare studier belyser problematiken med bullerexponering i kommunikativa
arbeten och att preventiva åtgärder måste anpassas efter denna typ av arbetsmiljö.
Syfte: Studien undersöker samband i hur arbetstagare inom restaurang- och barbranschen upplever
sin ljudmiljö på arbetet och om hörselskydd är anpassade efter det kommunikativa arbetet
och den aktuella ljudmiljön på arbetsplatsen.
Material & Metod: En kvantitativ tvärsnittsundersökning där datainsamlingen skedde via en
egenskapad webbenkät på 14 frågor. Frågeställningarna besvarades genom deskriptiv analys och
hypotesprövning med chi-två-test och Fishers exakta test.
Resultat: Av deltagarna i studien ansåg 89% att ljudmiljön på sitt arbete var störande/skadlig för
deras hörsel, av dessa hade 61% tillgång till hörselskydd. Inget samband mellan hörselskyddstillgång
och exponering av störande/skadlig ljudnivå hittades. Samband hittades mellan exponering
av störande/skadlig ljudnivå och nytta av hörselskydd. Även samband mellan rätt anpassade
hörselskydd och användande av dem, samt mellan rätt anpassade hörselskydd och tillgång till
hörselskydd hittades.
Slutsatser: Studien inkluderade en liten grupp av målpopulationen, vilket begränsar möjligheten
att dra slutsatser gällande den stora populationen inom restaurang- och barbranschen i Sverige.
Resultaten indikerar dock att vidare studier kring arbetstagare inom kommunikativa yrken så som
restaurang- och barbranschen är nödvändigt.
Degree
Student essay
Other description
Short introduction: Previous studies highlight problems of noise exposure in communicative
work and that preventive measures must be adapted to this type of work environment.
Aim: The study investigates how workers in the restaurant and bar industry experience their
sound environment at work and whether hearing protection devices HPD are suitable for the communicative
work and the current sound environment at the workplace.
Material & Method: A quantitative cross-sectional survey with data collection via a customized
14-question web questionnaire. Answerers was analyzed descriptively, and hypotheses were
tested using the chi-square test and Fisher’s exact test.
Results: Of the participants in the study, 89% of them considered the noise environment at their
work to be annoying/harmful to their hearing, of which 61% had access to HPD. No association
between HPD access and exposure to annoying/harmful noise levels was found. Correlations were
found between exposure to annoying/harmful sound levels and benefit from HPD. Associations
were also found between correctly fitted HPD and their use, and between correctly fitted HPD and
access to HPD.
Conclusions: The study included a small group of the target population, which limits the possibility
of drawing conclusions about the large population in the restaurant and bar industry in Sweden.
However, the results show that further studies on workers in communicative professions such
as the restaurant and bar industry are necessary.
Collections
Date
2023-12-18Author
Bengtsson, Olivia
Nyström, Ted
Keywords
Buller, Prevention, Hörselskydd, Restaurang, Bar, Enkät, Noise, Prevention, Hearing protection devices, Restaurant, Bar, Survey