• English
    • svenska
  • English 
    • English
    • svenska
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • School of Global Studies / Institutionen för globala studier
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för globala studier
  • Kandidatuppsatser / Socialantropologi
  • View Item
  •   Home
  • Student essays / Studentuppsatser
  • School of Global Studies / Institutionen för globala studier
  • Kandidatuppsatser / Institutionen för globala studier
  • Kandidatuppsatser / Socialantropologi
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

”Allting handlar ju om förståelse liksom, viljan till förståelse” – Hur jordbrukare upplever relationen till sina kunder inom restaurangbranschen

Abstract
Hållbara konsumtionstrender är idag en omtalad diskurs som riktar fokus på hur livsmedel produceras och kommuniceras från jord till bord. Efterfrågan på hållbara råvaror har ökat i Sverige, inte minst inom restaurangverksamheter. Syftet med studien är att belysa de ofta förbisedda sociala faktorerna som präglar jordbrukares och restaurangers relationer för att skapa en djupare förståelse av hur samverkan mellan producent och konsument upplevs av jordbrukarna själva. Metodologiskt används intervjuer med jordbrukare som levererar livsmedel till restauranger samt deltagande observation på gårdarna där jordbrukarna arbetar. Det teoretiska ramverket grundar sig i tidigare etnografisk forskning kring ämnet och genomsyras av analytiska begrepp som ”social embeddedness”, ”relationell materialitet” och ”kommunikationsbunden tillit”. Med dessa begrepp vävs jordbrukares och restaurangers relation samman med ekonomiska, ekologiska och materiella faktorer. Studien synliggör även jordbrukares meningsskapande kring hållbarhet som ställs i kontrast till den större industriella livsmedelsmarknadens principer. Studien ökar således insikten kring hur sociala och relationella faktorer präglar det alternativa livsmedelssystemet och belyser jordbrukares mål och visioner kring hållbara livsmedelsprocesser.
Degree
Student essay
URI
https://hdl.handle.net/2077/78786
Collections
  • Kandidatuppsatser / Socialantropologi
View/Open
schützerbeatrix.pdf (983.3Kb)
Date
2023-10-12
Author
Schützer, Beatrix
Keywords
Jordbrukare
Restauranger
Sociala relationer
Alternativa livsmedelssystem
Hållbara livsmedelsprocesser
Language
swe
Metadata
Show full item record

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV