Search
Now showing items 1-10 of 12
Matbloggar - en ny väg för hälsobudskap
(2011-02-24)
Bloggen kan beskrivas som en slags dagbok på Internet, där individer kan dela med sig av
sina liv till omvärlden. Bloggar har vanligtvis ett tydligt format. med inlägg. bilder och
kommentarer från läsarna. Man uppskattar ...
Ungdomars läskedrycksvanor - En studie gjord på två skolor i Göteborg
(2011-03-03)
Den pågående sockerdebatten väckte vårt intresse för ungdomars läskkonsumtion. Vårt huvudsyfte med arbetet var att se hur läskkonsumtionen ser ut hos skolungdomarna genom att ta reda på var, när och hur mycket de dricker. ...
Hem- och konsumentkunskapslärares uppfathingar om
(2011-02-28)
Begreppet hälsa kan beskrivas som ett tillstånd eller en process, men även som ett resultat, mål eller medel.
Enligt WHO (1948) finns det tre aspekter av hälsa; den fysiska, psykiska och mentala hälsan. Dessa är de
mest ...
Järn och hälsa - Tonårstjejers uppfattningar och medvetenhet om järn
(2011-03-02)
Järnbrist är en av de tio enskilt största riskfaktorerna för förlorade friska levnadsår, studier har visat att upp till 40 % av tonårsflickor i Sverige har järnbrist. Vad man kan göra för att påverka järnstatusen för denna ...
Hälsofrämjande beredskap inför en framtida yrkesroll – Hälsobeteenden och uppfattningar om hälsa hos elever på ett omvårdnadsprogram
(2011-02-16)
Epidemiologiska kunskapsunderlag visar att personal inom vård och omsorg tillhör en riskgrupp för ohälsa på grund av att arbetsmiljön påverkar personalens fysiska och psykiska hälsa negativt. Levnadsvanor angående bland ...
Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper
(2011-03-09)
Nordiska (och svenska) näringsrekommendationer rekommenderar att äta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta är den mängd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Utländska och ...
”Det är länken mellan kund och kök som skall få gästen att äta!” - En studie om måltidsföreståndares uppfattningar om hälsa
(2011-02-16)
Denna kandidatuppsats tar bland annat sin utgångspunkt i modellen Måltidens fem aspekter (MFA) och hur man kan arbeta med modellens olika delar för att verka hälsofrämjande mot sina gäster. En annan utgångspunkt är olika ...
Gymträning i det dagliga livet. - Målsättning, kosthållning och fritid.
(2011-02-23)
Dagens växande antal gymanläggningar med stort utbud av träning och kroppsvård torde vara en indikation på ett ökat intresse för friskvård och hälsa. Denna utveckling sker i ett samhälle där en individs utseende kopplas ...
Vårda det friska! - En undersökning om friskvård på företag
(2011-03-03)
Dagens arbetssituation med ökad stress och hög arbetsbelastning, tillsammans med sämre kostvanor och minskad fysisk aktivitet ger en försämrad hälsa hos allmänheten. Detta är bidragande orsaker till att både sjukskrivningar ...
Tänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattas
(2011-02-24)
Livsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste ...