Effekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård.
The effect of different nutrition strategies for clinical outcome measures in critically ill patients treated in intensive care.
Abstract
Bakgrund: Kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård har ett genomsnittligt
energiintag under 60% av sitt beräknade energibehov. Ett lågt energiintag kan leda till
påverkan på kliniska utfallsmått så som förlängd vårdtid, förlängd tid i ventilator, ökad risk
för mortalitet och komplikationer.
Syfte: Syftet med examensarbetet var att undersöka effekten av olika nutritionsstrategier för
kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård.
Metod: Systematisk litteraturstudie med analys av kvantitativa studier. Resultatet har
analyserats enligt innehållsanalys.
Resultat: I litteraturstudien, som innehöll 21 artiklar, framkom det att olika
nutritionsstrategier tillämpades i försök att nå fler positiva utfallsmått. Nutritionsstrategier
som framkom i analysen av resultatet var: Effekter av tidig nutrition, Effekter av koncentrerad
sondvälling, Effekter av implementerat nutritionsprotokoll, Effekter av undernutrition med
enteral nutrition och Effekter av kompletterande parenteral nutrition.
Sammantaget visar resultatet motstridiga riktningar och strategier. Undersökningar med
liknande nutritionsstrategier hade olika effekt på kliniska utfallsmått. I resultatet framkommer
att kritiskt sjuka patienter inom intensivvård har ett energiintag långt under sitt beräknande
energibehov.
Slutsats: Då studien gav motstridigt resultat är det svårt att dra någon generell slutsats om
vilken nutritionsstrategi som har bäst effekt för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter
inom intensivvård. Tydligt är att nutritionen för kritiskt sjuka patienter är viktig och att
intensivvårdssjuksköterskor spelar en central roll i nutritionsbehandlingen.
Degree
Student essay
Other description
Background: Critically ill patients in intensive care have an average energy intake of around
60% of their estimated energy needs. A low energy intake may have an impact on clinical
outcomes such as extended length of stay, extended time on a ventilator, increased mortality
risk and increased risk of complications.
Aim: The aim of the study is to investigate the effects of various nutritional strategies for
clinical outcome measures in critically ill patients treated in intensive care settings.
Method: Systematic literature study with analysis of quantitative studie. Data was analyzed
according to content analysis.
Results: In the literature study, which comprised of 21 articles, it emerged that different
nutrition strategies were applied in an attempt to achieve more positive outcome measures.
Nutritional strategies on which the results are based on were: Effects of early nutrition, Effects
of concentrated enteral nutrition solution, Effects of implemented nutrition protocol, Effects
of undernutrition with enteral nutrition, and Effects of complementary parenteral nutrition.
Overall, the result was contradictory. Studies with similar nutritional strategies had different
effects on clinical outcomes. Critically ill patients in intensive care have an energy intake far
below their calculating energy needs.
Conclusion: Since the study produced a mixed result, it is difficult to draw a general
conclusion about which nutrition strategy has the best effect for clinical outcomes in critically
ill patients in intensive care. However, it´s evident that nutrition for critically ill patients is
important and that intensive care nurses may play a central role in nutrition treatment as they
oversee the patient care plan.
Date
2022-04-21Author
Karlsson, Jessica
Lundvall, Leonora
Keywords
Nutritionsstrategi
energiintag
kliniska utfallsmått
vårdtid
ventilatortid
mortalitetsrisk
komplikationsrisk
Language
swe