Show simple item record

dc.contributor.authorBergström, Rebecca
dc.contributor.authorHjälteryd, Matilda
dc.contributor.authorTufvesson, Sofia
dc.date.accessioned2020-08-05T10:56:11Z
dc.date.available2020-08-05T10:56:11Z
dc.date.issued2020-08-05
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/65978
dc.descriptionKandidatuppsats 15 hp Program: Kostekonomi med inriktning mot ledarskap Nivå: Grundnivå Handledare: Cecilia Magnusson Sporre Examinator: Mia Prim Antal sidor: 42 Termin/år: Vt/2020 Nyckelord: måltidsvärd, sjukhusmåltiden, individanpassad måltid, personcentrerad måltidsv
dc.description.abstractSjukhusmåltiden är en viktig del av vården och bör ses som en del av behandlingen. Det är viktigt att maten hamnar i magen, för att minska risken för undernäring. Syftet med studien är att undersöka vilka funktioner måltidsvärdar kan ha på sjukhus samt om de skulle kunna knyta ihop samarbetet mellan måltids- och vårdverksamhet. Att genom individanpassade och personcentrerade måltider, som Livsmedelsverket tar upp i remissen (2019) skapa de bästa möjligheterna för patienten att få en bra måltidsupplevelse. Här nämns måltidsvärdar, nutritionsansvariga sjuksköterskor och andra liknande titlar för att fylla den funktionen, som kan ge måltiden ett lyft. Det finns en utmaning med glappet som kan finnas på strukturell nivå mellan måltids- och vårdverksamhet, men även på sjukhusen där måltidsvärdar kan fylla glappet mellan köket och vårdavdelningen där maten hamnar hos patienten utifrån ett individanpassat och personcentrerat fokus. Studien har samlat information från måltidsvärdar och ansvariga för måltidsvärdar på tre olika sjukhus i södra Sverige genom semistrukturerade intervjuer via frågeformulär. Det gjordes även en semistrukturerad intervju med Livsmedelsverkets representant angående remissen (Livsmedelsverket, 2019). En slutsats är att måltidsvärdar kan ses som ett verktyg för att uppnå en individanpassad och personcentrerad måltid, genom att arbeta med mjuka värden kan de minska undernäringen samt öka måltidsglädjen utan att behöva bli en ekonomisk belastning. Sammanfattningsvis efterfrågar vi mer forskning i framtiden om införandet av måltidsvärdar kan medföra minskade kostnader, som ett verktyg för att minska risken för undernäring och minskat matsvinn genom att måltiden blir en del av vårdensv
dc.language.isoswesv
dc.subjectmåltidsvärdsv
dc.subjectsjukhusmåltidensv
dc.subjectindividanpassad måltidsv
dc.subjectpersoncentrerad måltidsv
dc.titleMåltidsvärdar på sjukhussv
dc.title.alternativeEn studie om rollen måltidsvärd och dess funktion för en individanpassad och personcentrerad måltidsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Food and Nutrition, and Sport Scienceeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record