Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2
Abstract
Sammanfattning
Titel: Effekt av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus typ 2
Författare: Kajsa Mattsson och Maja Sörensson
Handledare: Jenny van Odijk
Examinator: Klara Sjögren
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2020-04-02
Bakgrund Diabetes Mellitus typ 2 står för majoriteten av förekomsten av Diabetes Mellitus i
Sverige. Det finns flera bidragande faktorer till sjukdomens utveckling såsom fysisk inaktivitet,
övervikt och genetik. Sjukdomen kan behandlas med kost. En kost rik på kolhydrater, fibrer och
livsmedel med lågt glykemiskt index baserad på baljväxter, grönsaker, frukt och hela gryn har visat
att blodsockerstegringen efter måltid hos patienter med diabetes typ 2 minskar. Vegansk kost innebär
att alla animaliska produkter exkluderas. Kan en kost baserad på växter där animaliska produkter helt
exkluderas vara gynnsamt för individer med diabetes typ 2?
Syfte Syftet var att undersöka effekten av vegansk kost på HbA1c hos vuxna med Diabetes Mellitus
typ 2 jämfört med konventionell kost.
Sökväg Databaserna Pubmed och Scopus användes vid litteratursökningen. Sökorden var ”Diet,
vegan”, vegan, plant-based, plant based, vegan diet, veganism, Diabetes Mellitus type 2, Type 2
Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus, Noninsulin-Dependent, Diabetes Mellitus, Non Insulin
Dependent, Diabetes Mellitus, Non-Insulin-Dependent, Non-Insulin-Dependent Diabetes Mellitus,
Diabetes Mellitus Type II, Diabetes Mellitus, Noninsulin Dependent, Noninsulin-Dependent
Diabetes, Mellitus, Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus, Type 2 Diabetes, Diabetes, Type 2,
blind och random
Urvalskriterier Inklusionskriterierna var indvider 18 år och äldre som är diagnostiserade med
Diabetes Mellitus typ 2, randomiserade och kontrollerade humanstudier (RCT), interventionsperiod
minst 12 veckor, HbA1c som utfallsmått och vegansk kost som intervention. Exklusionskriterierna
var individer yngre än 18 år, gravida, artikeln skriven på annat språk än svenska, engelska, norska
eller danska, interventionsperiod kortare än 12 veckor samt annan kost än vegansk som intervention.
Datainsamling och analys Sökningarna gjordes i Pubmed och i Scopus. Vid läsning av titel eller
abstract valdes tio artiklar att läsas i fulltext då övriga exkluderades på grund av att de inte uppfyllde
inklusionskriterierna. Av dessa artiklar valdes sju stycken ut att kvalitetsgranskas med hjälp av SBUs
mall ”Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. Fyra artiklar exkluderades på grund av
låg studiekvalitet. De kvarvarande tre artiklarna bedömdes enligt mallen ”Underlag för sammanvägd
bedömning enligt GRADE” framtagen av statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Resultat Tre studier inkluderades i denna systematiska översiktsartikel. Av dessa hade två medelhög
studiekvalitet. En hade högstudiekvalitet. En av tre studier visade på signifikant sänkning i HbA1c.
Vid GRADE-graderingen sänktes studierna med ett steg i två kategorier. Det gällde överförbarheten
och precision. En av studierna genomfördes i Korea, studiepopulationerna var överrepresenterade av
kvinnor, medelåldern var inte representativ för den vuxna svenska befolkningen samt att en studie
saknade poweranalys är de huvudsakliga orsakerna till nedgraderingarna.
Slutsats Det finns begränsat vetenskapligt underlag (++) för att en vegansk kost sänker HbA1c hos
vuxna med Diabetes Mellitus typ 2. Ytterligare forskning behövs på området för att kunna besvara
frågeställningen i denna systematiska översiktsartikel.
Nyckelord: Vegansk kost, Diabetes Melltius typ 2, HbA1c
3
Sahlgrenska Academy
at University of Gothenburg
Department of Internal Medicine and Clinical Nutrition
Abstract
Title: The effect of vegan diets on HbA1c in adults diagnosed with Diabetes Mellitus type 2
Author: Kajsa Mattsson and Maja Sörensson
Supervisor: Jenny van Odijk
Examiner: Klara Sjögren
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 02, 2020
Background Diabetes Mellitus type 2 represent the majority of the existing Diabetes Mellitus in
Sweden. There are multiple factors that contribute to the development such as physical inactivity,
obesity and genetics. The disease can be treated with diet. A diet rich in carbohydrates, fibre and food
with low glycaemic index based on legumes, vegetables, fruit and whole grains lower the blood sugar
rise after a meal in patients with diabetes type 2. A vegan diet excludes all animal products. Could a
plant-based diet where all animal products are excluded be favourable for individuals with diabetes
type 2?
Objective The purpose of this systematic review was to find out if vegan diet affects HbA1c in
adults diagnosed with Diabetes Mellitus type 2 in comparison to an omnivore diet.
Search strategy The databases Pubmed and Scopus were used for the systematic literature search.
The keywords used were “Diet, vegan”, vegan, plant-based, plant based, vegan diet, veganism,
Diabetes Mellitus type 2, Type 2 Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus, Noninsulin-Dependent,
Diabetes Mellitus, Non Insulin Dependent, Diabetes Mellitus, Non-Insulin-Dependent, Non-Insulin-
Dependent Diabetes Mellitus, Diabetes Mellitus Type II, Diabetes Mellitus, Noninsulin Dependent,
Noninsulin-Dependent Diabetes, Mellitus, Noninsulin Dependent Diabetes Mellitus, Type 2 Diabetes,
Diabetes, Type 2, blind and random.
Selection criteria Inclusion criteria were individuals over the age of 18 who is diagnosed with
Diabetes Mellitus type 2, randomized controlled trials, intervention period for at least 12 weeks and
HbA1c as an outcome measurement. Exclusion criteria were individuals under the age of 18,
pregnant, articles written in another language than Swedish, English, Norwegian or Danish,
intervention period less than 12 weeks and intervention diet other than vegan.
Data collection and analysis: The systematic literature was conducted in Pubmed and Scopus. When
reading titles and abstracts ten articles were chosen to be read in full-text and the others were
excluded because they did not meet the inclusions criteria. Of the ten articles, seven underwent
quality assurance with SBUs template “Mall för kvalitstsgranskning av randomiserade studier”. Four
articles were excluded because of low quality. Other three articles underwent overall assessment of
the quality by the templet “Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE” produced by
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Main results Two out of three studies were assed to medium quality. One study was assed to high
quality. One out of three studies showed significant HbA1c changes. While grading the studies using
GRADE, the strength where downgraded by one step in two categories. The categories concerned
were transferability and precision. One of the studies took place in Korea, the study populations were
overrepresented by women, the mean age was not representative for the Swedish adult population
and in one study there were no power analysis reported. Those where the main reasons for
downgrading.
Conclusions There is limited scientific evidence (++) that vegan diet affects HbA1c in adults
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2020-06-22Author
Mattsson, Kajsa
Sörensson, Maja
Language
swe