Effekt av lågkolhydratkost på energiförbrukningen vid bibehållande av
The effect of a low-carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss
Abstract
Bakgrund: Lågkolhydratkost är ett diskuterat ämne där vissa forskare anser att det är enklare
att genom denna kost uppnå viktnedgång samt bibehållande av denna, till följd av bland annat
ökad energiförbrukning. Denna teori utmanar de konventionella kostråd som i dagsläget
används inom vården och som bygger på vetenskapligt underlag.
Syfte: Att undersöka om effekten av en lågkolhydratkost på energiförbrukning vid
bibehållande av viktnedgång skiljer sig från en isokalorisk kost med moderat- eller hög andel
kolhydrater.
Sökväg: Litteratursökningar genomfördes i databaserna PubMed och Scopus. Ett urval av
söktermerna var; ”Diet, Carbohydrate-Restricted”, ”Diet, High-Protein Low-Carbohydrate”,
”Overweight”, ”Obesity”, ”Energy expenditure” samt ”Maintenance”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var; BMI >25, ålder >18år, RCT-studier, effektmåttet
var energiförbrukning: REE och TEE. Kostintervention bestående av lågkolhydratkost med
<20E% kolhydrater och kontrollgrupp med moderat- eller högkolhydratkost med >40E%
kolhydrater, kosten skulle även vara isokalorisk. Exklusionskriterier var; studier gjorda på
endast män eller kvinnor, gravida, patienter med diagnoser eller sjukdomar och olika grad av
fysisk aktivitet.
Datainsamling och analys: Totalt genomfördes tre sökningar, två i PubMed 2019-01-23 och
en i Scopus 2019-01-24. Vid identifieringen exkluderades studier först på dess titel. De som
återstod lästes i abstract; resterande studier granskades vidare i fulltext. Två studier valdes ut
och genomgick en kvalitetsgranskning av två oberoende granskare. Studierna genomgick
även en evidensgradering som utfördes med systemet GRADE.
Resultat: Studierna utgjordes av två RCT-studier med medelhög studiekvalitet, med 164
respektive 21 deltagare. Båda studier innehöll önskade interventions- och kontrollgrupper.
Båda studier visade på skillnader i energiförbrukningen vid bibehållandet av viktminskning,
vissa av dessa var signifikanta. Dock visade båda studier stora brister vid evidensgraderingen.
Slutsats: På grund av otillräckligt vetenskapligt underlag går det inte att bedöma om
lågkolhydratkost (<20 E% KH) har effekt på energiförbrukningen vid viktnedgång följt av
bibehållande av viktnedgång (+). Det går inte heller att bedöma om lågkolhydratkost (<20
E% KH) har effekt på energiförbrukningen vid enbart bibehållande av viktnedgång. Detta
eftersom det finns otillräckligt vetenskapligt underlag (+). Background: Low-carbohydrate diets are a highly debated topic in which some scientists
believes that it is easier to achieve weight loss and weight loss maintenance with this specific
diet as a result of for example, increased energy expenditure. This theory challenges the
conventional dietary advices that currently applies to the healthcare, which are based on
scientific evidence.
Objective: To investigate whether the effect of a low-carbohydrate diet on energy
expenditure in weight loss maintenance differs from an isocaloric diet, with moderate or high
proportion of carbohydrates
Search strategy: A systematic literature search was made in PubMed and Scopus with the
selection of keywords: ”Diet, Carbohydrate-Restricted”, ”Diet, High-Protein Low-
Carbohydrate”, ”Overweight”, ”Obesity”, ”energy expenditure” and ”Maintenance”.
Selection criteria: Inclusion criterias were; BMI>25, age>18 years, RCT studies, and
endpoints were energy expenditure: REE and TEE. The dietary intervention would be lowcarbohydrate
diet with <20E% carbohydrates and control group would consist of isocaloric
moderate or high carbohydrate diet with> 40E% carbohydrates. Exclusion criterias were;
studies done on men or women alone, pregnancy, patients with other diagnoses or diseases,
and different levels of physical activity.
Data collection and analysis: In total, three searches were made, two in PubMed 2019-01-
23 and one in Scopus 2019-01-24. First, articles were excluded by its title through the
identification. For the remaining articles, the abstracts were studied; and the remaining ones
were then reviewed in full text. Two studies matched the criterias and were selected and
passed through the quality review done by two independent reviewers. The strength of the
evidence in the two included studies was graded by the system GRADE.
Main results: The studies were two RCTs with medium study quality with 164 and 21
participants, respectively. Both studies included the desired intervention and control groups.
Both showed differences in energy expenditure during weight loss maintenance, some of the
results were significant. However, both studies showed major deficiencies in the evidence
grading.
Conclusion: Due insufficient scientific evidence, it is not possible to assess whether a lowcarbohydrate
diet (<20 E% KH) has an effect on energy expenditure during weight loss
followed by maintenance of weight loss (+). Due to insufficient scientific evidence, it is also
not possible to assess whether a low-carbohydrate diet (<20 E% KH) has an effect on the
energy expenditure during weight loss maintenance.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2019-06-25Author
Kristiansen, Josefina
Lundgren, Nicolina
Keywords
Energiförbrukning (REE and TEE), Lågkolhydratkost, bibehållande av
Energy expenditure (REE and TEE), Low carbohydrate diet, weight loss
Language
swe