Show simple item record

dc.contributor.authorBäckgren, Karin
dc.contributor.authorFransson, Sara
dc.date.accessioned2019-06-20T08:17:56Z
dc.date.available2019-06-20T08:17:56Z
dc.date.issued2019-06-20
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/60550
dc.description.abstractBakgrund: Att producera mat nära de platser där maten ska konsumeras kan bidra till ett mer hållbart matsystem. En utmaning är att hitta metoder för småskaliga grönsaksproducenter att vara långsiktigt konkurrenskraftiga. Som företagare behövs förståelse för vad som styr konsumenters beteende i förhållande till lokal mat. Syfte: Avsikten med denna studie är att skapa ett underlag för hur företagare inom urban och stadsnära odling uppfattar och hanterar konsumentbarriärer. Teori: Studiens underlag består av en sammanställning av tidigare studier av kontextuella faktorer som påverkar konsumentens köpbeteende. De faktorer, eller barriärer, som framkommit är tillgänglighet, bekvämlighet, pris, synlighet och säsongsvariation. Metod: Studiens syfte och frågeställningar besvarades utifrån kvalitativ metod med fem semistrukturerade djupintervjuer med aktörer som alla är småskaliga grönsaksproducenter. Studiens empiriska material bearbetades och analyserades med induktiv ansats då vi sökte stöd i teorin utifrån de insamlade materialet. Tre motsatsord upptäcktes och resulterade i två matriser. Slutsats: Denna studien visar att konsumentbarriärerna uppfattas i olika utsträckning av företagen. De två hinder som i störst utsträckning uppfattas är bekvämlighet och pris. Studien visar också att företagen hanterar barriärer både medvetet och omedvetet och därigenom hanteras även de barriärer som inte uppfattats av företagen. Det framkommer även att flera av faktorerna flätas samman och hanteras genom samma aktiviteter, vilket kan tyda på att vissa av barriärerna är svåra att uppfatta. Har företag inom urban och stadsnära odling en bättre förståelse för dessa barriärer kan information om dessa användas för att utforma en mer effektiv affärsmodell.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesEnvironmental Management/Uthålligt företagandesv
dc.relation.ispartofseries18/19:14sv
dc.subjectLokalproducerad mat, småskaliga grönsaksproducenter, konsumentbarriärer, strategi.sv
dc.titleSmåskaliga Grönsaksproducenter i Staden En Kvalitativ Studie av Företagares Förståelse av Konsumenters Barriärer vid Köp av Lokalproducerade Grödorsv
dc.typeText
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/Department of Business Administrationeng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionenswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record