Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi
Omega-3-supplementation and its effect on blood lipids and endothelial function in children and adolescent with obesity and/or hyperlipidemia
Abstract
Sammanfattning
Titel: Omega-3-supplementering och dess effekt på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi
Författare: Julia Andersson och Stina Andersson
Handledare: Andrea Mikkelsen
Examinator: Frode Slinde
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2017-04-04
Bakgrund: Hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen. Fetma, hyperlipidemi, hypertoni och metabola syndromet hos barn kan alla kopplas till dessa sjukdomar senare i livet. Omega-3-supplementering har påvisats som en effektiv strategi för att minska sjuklighet, dödlighet samt riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom hos vuxna. Trots detta tydliga samband är mekanismens verkan betydligt mindre utforskat på en barn- och ungdomspopulation. Syfte: Att utvärdera det vetenskapliga underlaget för effekten av omega-3-supplementering på blodfetter och endotelfunktion hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi. Sökväg: Litteratursökningen utfördes i databaserna PubMed, Scopus samt Cochrane Library. Sökorden som användes i olika kombinationer med MeSH-termer var exempelvis omega-3, n-3, child, adolescent, obesity, supplement, cardiovascular, endothelial och hyperlipidemia. Urvalskriterier: Humanstudier av typen RCT författade på svenska eller engelska. Urvalet begränsades till studier på barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi där effekten av omega-3-supplementering på endotelfunktion och blodfetter hade jämförts med en placebogrupp. Supplementering i form av livsmedel exkluderades. Datainsamling och analys: Fyra studier inkluderades vilka kvalitetsgranskades med hjälp av Statens beredning för medicinsk och social utvärderings (SBU) Mall för kvalitetsgranskning av randomiserade studier. Den sammanvägda evidensgraderingen för respektive effektmått utfördes med hjälp av Göteborgs Universitets Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE. Resultat: Sammantaget visade resultaten en signifikant förbättring i endotelfunktion. Resultaten för blodfetter pekade åt olika håll. En studie visade signifikant ökat totalkolesterol, LDL och HDL, en visade signifikant högre HDL. En studie visade en signifikant minskning i LDL för både placebo och intervention och en studie visade inga signifikanta förändringar i blodfetter. Svårigheter med sammanvägning av evidens fanns på grund av bristande överensstämmelse och jämförbarhet. Slutsats: Det finns låg (++) evidensstyrka för att supplementering av omega-3 förbättrar endotelfunktion och HDL samt låg (++) evidensstyrka för att supplementering av omega-3 inte förbättrar LDL, triglycerider och totalkolesterol hos barn och ungdomar i riskgrupper för hjärt- och kärlsjukdom. Till följd av den låga evidensstyrkan föreligger det ingen anledning att i dagsläget rekommendera supplementering med omega-3 för att förbättra blodfetter eller endotelfunktion och i förlängningen minska incidensen i hjärt- och kärlsjukdom hos barn och ungdomar med fetma och/eller hyperlipidemi. Nyckelord: Omega-3, intervention med omega-3-supplementering fetma, hyperlipidemi, blodfetter, endotelfunktion.
Degree
Student essay
Other description
Abstract
Title: Omega-3-supplementation and its effect on blood lipids and endothelial function in children and adolescent with obesity and/or hyperlipidemia
Author: Julia Andersson and Stina Andersson
Supervisor: Andrea Mikkelsen
Examiner: Frode Slinde
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 higher education credits
Date: April 4, 2017
Background: Cardiovascular disease is one of the most common causes of death worldwide. Obesity, hyperlipidemia, hypertension and metabolic syndrome in children correlates to the prevalence of these diseases later in life. Omega-3-supplementation has been established as an effective strategy to decrease morbidity, mortality and risk factors for cardiovascular disease in adults. Despite this clear connection, the mechanism is less studied in children and adolescents.
Objective: To evaluate the scientific evidence for the effect of supplementation of omega-3 on blood lipids and endothelial function in children and adolescents with obesity and/or hyperlipidemia. Search strategy: The literature search was performed in the databases PubMed, Scopus and Cochrane Library. Key words used in various combinations along with MeSH-terms were for example omega-3, n-3, child, adolescent, obesity, supplement, cardiovascular, endothelial and hyperlipidemia. Selection criteria: Human studies with RCT, written in Swedish or English. The selection was limited to studies on children and adolescents with obesity and/or hyperlipidemia where the effect of omega-3-supplementation on blood lipids and endothelial function has been compared with placebo. Studies using food as supplementation were excluded. Data collection and analysis: Four studies were included and their quality was assessed using the Template for quality review of randomized controlled trials produced by Swedish agency for health technology assessment and assessment of social services (SBU). The total evidence for each outcome measure was assessed with the Template foundation of the compiled evidence according to GRADE produced by University of Gothenburg. Main results: Altogether the results showed a significant improvement in endothelial function. Concerning blood lipids, the results were not consistent. One study revealed a significant increase of total cholesterol, LDL and HDL; one showed significantly higher HDL. In one study a significant decrease in LDL was revealed for both placebo and intervention. One study revealed no significant differences in blood lipids. Difficulties with assessing the total evidence were observed due to lack of consistency and comparability. Conclusions: There is weak (++) scientific evidence that supplementation of omega-3 improves endothelial function and HDL and weak (++) scientific evidence that supplementation of omega-3 does not improve LDL, triglycerides and total cholesterol in children at risk for cardiovascular disease. Due to the weak scientific evidence, there are no reasons in the current situation to recommend supplementation of omega-3 to improve endothelial function or blood lipids for a long-term decreased incidence in cardiovascular disease in children or adolescents with obesity or hyperlipidemia. Keywords: Omega-3, intervention with omega-3-supplementation, obesity, hyperlipidemia, blood lipids, endothelial function.
Collections
View/ Open
Date
2017-06-02Author
Andersson, Stina
Andersson, Julia
Keywords
omega-3
intervention med omega-3-supplementering
hyperlipidemi
blodfetter
endotelfunktion
fetma
intervention with omega-3-supplementation
obesity
hyperlipidemia
blood lipids
endothelial function
Language
swe