Undviker bolag vinstvarningar? - En studie om samband mellan vinstvarningar och ägarkoncentration
Abstract
Bakgrund och problem: I Sverige finns ett regelverk som säger att bolag ska vinstvarna om det verkliga resultatet skiljer sig markant från marknadens förväntning. Men det finns enligt regelverket ingen procentuell gräns vilket gör att en del bolag ges möjligheten att undvika annonsering av vinstvarningar.
Syfte: Studien genomförs i syfte om att kunna fastslå om ägarkoncentrationen påverkar om bolag väljer att annonsera en vinstvarning samt om resultatet skiljer sig beroende på om ägarkoncentrationen mäts i den procentuellt största ägaren för kapital eller röster.
Avgränsningar: Studien inkluderar bolagen på Large Cap OMX på Stockholmsbörsen där observationer gällande vinstvarningar och markanta avvikelser från marknadens förväntning utan vinstvarning samlas in mellan åren 2006-2016.
Metod: Studien bygger på en kvantitativ metod, där datainsamlingen gjorts i olika databaser och bolagens årsredovisningar. Studiens resultat presenteras i form av beskrivande statistik, korrelationsmatris och probitanalyser.
Resultat och slutsatser: Resultatet av studien visar att man med statistiska belägg kan påstå att bolag med en högre ägarkoncentration annonserar färre vinstvarningar. Dessutom visar resultatet att en tydlig bakomliggande faktor till att bolag inte vinstvarnar är skuldsättningsgraden.
Förslag till vidare forskning: Förslag på framtida forskning är att inkludera fler börslistor i Sverige men också applicera denna studie på utländska börser för att se om liknande slutsatser kan dras där. Dessutom undersöka hur den abnormala avkastningen skiljer sig i Sverige beroende på om bolag släpper dåliga nyheter i en vinstvarning jämfört med en kvartalsrapport. Även genomföra en kvalitativ studie med intervjuer för att delge bolagens motivering till beslut om vinstvarningar.
Degree
Student essay
View/ Open
Date
2017-06-02Author
Maxén, Niklas
Andersson, Alexander
Keywords
vinstvarning, ägarkoncentration, agentteori, röst vs kapital, probitanalys
Series/Report no.
Industriell och finansiell ekonomi
16/17:4
Language
swe