(O)balanserad styrning. En kvalitativ studie om värden och normer inom kommunal styrnings kulturella omgivning i Göteborg, Tanum och Kungsbacka kommun
Abstract
Studien undersöker vilka värden och normer som finns inom den kommunala styrningen och varför ekonomivärden tenderar att dominera över andra värden och normer i kommunernas kulturella omgivning. Syftet är att besvara följande forskningsfråga och underfråga:
• Varför tenderar ekonomivärden att dominera över anda värden och normer inom kommunal styrning?
- Vilka andra värden och normer finns inom den kommunala styrningen?
För att besvara studiens frågeställningar används kulturell inbäddning som härstammar från institutionella logiker och nyinstitutionell teori som förklaringsmodell. Genom en kvalitativ metod analyseras kommunstyrelsens sammanfattning av det gångna året i 10 årsredovisningar från Göteborg, Tanum och Kungsbacka kommun vart femte år mellan 2000-2015. Studien kompletteras med tre intervjuer från politiker i respektive kommun. Resultatet visar att utöver ekonomivärden finns demokrati-, hållbarhet-, kultur och fritid-, infrastruktur-, folkhälsa-, utbildning- och miljö och klimatvärden inom den kommunala styrningen. Ekonomivärden var det enda kulturellt inbäddade värdet vilket kan förklara varför ekonomivärden tenderar att dominera över andra värden och normer inom kommunerna. Vidare identifieras en förändring i värdeprioriteringen då demokrati- och hållbarhetsvärden ökade i Göteborg och Kungsbacka under 2015. Slutsatserna är att vissa värden prioriteras mer än andra och att detta utifrån kommunernas kulturella omgivning skapar en obalanserad styrning. Samtidigt visar en ökning i prioriteringen av hållbarhet- och demokrativärden att kommunerna går mot en mer balanserad styrning.
Degree
Student essay
Collections
View/ Open
Date
2017-01-27Author
Bergstrand, Emma
Keywords
värden och normer
kommunal styrning
ekonomivärden
kulturell inbäddning
värdeprioritering
Language
swe