Show simple item record

dc.contributor.authorNord, Sara
dc.date.accessioned2016-10-03T14:04:16Z
dc.date.available2016-10-03T14:04:16Z
dc.date.issued2016-10-03
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/2077/47920
dc.description.abstractGöteborgs Stad är uppmärksammade för sitt klimatarbete både i Sverige och internationellt. I denna studie studeras Göteborgs Stads arbete med miljömåltider som innebär att minska klimatpåverkan från maten inom skolverksamheten, genom minskad animaliekonsumtion och införande av vegetariska måltider i skolmaten. Studien fokuserar på två åtgärder inom miljömåltider som handlar om införandet av en vegetarisk dag i veckan i alla skolmatsrestauranger och utbilda måltidspersonal i vegetarisk matlagning samt ett ramavtal om 100 procent ekologiskt kött. Denna studie kritiserar Göteborgs Stads åtgärder och målsättningar för minskad klimatpåverkan från maten som väldigt försiktiga baserat på tidigare studier om animaliekonsumtionens klimatpåverkan som visar att det krävs mycket mer än en vegetarisk dag i veckan för att uppnå klimatmålen både globalt och lokalt inom staden. Utifrån en teori av miljöforskarna Anhang och Goodland (2009) att det är bättre att ta stora steg och införa vegetarisk hela veckan, tillsammans med positiv lansering av den vegetariska maten, kommer denna studie undersöka varför Göteborgs Stad tar försiktiga steg mot minskad klimatpåverkan från maten. Studien är en kvalitativ studie baserad på samtalsintervjuer med tjänstemän och politiker som på olika nivåer jobbar med miljömåltid i Göteborgs Stad, samt ett exempel från en privatskola i staden som med eget miljöarbete med maten har tagit mycket större steg än Göteborgs Stads kommunala skolor hittills har gjort inom arbetet med miljömåltider./ Gothenburg City is recognized for its climate work both in Sweden and internationally. This study examined the City of Gothenburg's environmental meals that involves reducing the climate impact of food within the school, through reduced animalistic food consumption, and the introduction of vegetarian meals in school meals. The study focuses on two measures of environmental meals is about the introduction of a vegetarian day a week for all school-restaurants and a course in vegetarian cooking for all chefs in school-restaurants, and also a framework agreement on 100 percent organic meat. This study criticizing the City of Gothenburg objectives for reducing the climate impact of the food as very cautious based on previous studies of climate impact from animalistic food consumptions, showing that it takes a lot more than one vegetarian day a week to achieve the climate goals both globally and locally within the city. Based on a theory of environmental scientists Anhang and Goodland (2009) that it is better to take the big step and introducing vegetarian all week, along with the positive marketing of the vegetarian food, this study examine why the City of Gothenburg are taking cautious steps toward reducing the climate impact of the food. The study is a qualitative study based on interviews with officials and politicians at all levels are working with environmentally meal in the City of Gothenburg, as well as an example of a private school in the city that with its own environmental work with the food has taken much bigger step than the public schools in Gothenburg City have made so far within the work of environment meals.sv
dc.language.isoswesv
dc.relation.ispartofseriesGlobala utvecklingsstudiersv
dc.relation.ispartofseries2016:3sv
dc.titleMinskad animaliekonsumtion inom skolmatsrestaurangerna i Göteborgs Stad: En kvalitativ studie om åtgärder för att nå målet minskad klimatpåverkan från matensv
dc.typetext
dc.setspec.uppsokSocialBehaviourLaw
dc.type.uppsokM2
dc.contributor.departmentUniversity of Gothenburg/School of Global Studieseng
dc.contributor.departmentGöteborgs universitet/Institutionen för globala studierswe
dc.type.degreeStudent essay


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record