Kan supplementering med zink förbättra insulinkänsligheten hos gravida kvinnor med insulinresistens? En systematisk översiktsartikel
Does supplementation with zinc improve the insulinsensitivity in pregnant women with insulinresistance? A systematic review
Abstract
Titel: Kan supplementering med zink förbättra insulinkänsligheten hos gravida
kvinnor med insulinresistens?
En systematisk översiktsartikel
Författare: Jessica Christofferson och Louise Svensson
Handledare: Frode Slinde
Examinator: Anna Winkvist
Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp
Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp
Datum: 2016-05-25
Bakgrund: Graviditetsdiabetes är en typ av diabetes som uppkommer under graviditet.
Graviditetsdiabetes definieras som glukosintolerans och liknar diabetes mellitus typ 2. Det yttrar sig
oftast i tredje trimestern då metabola förändringar sker för att möta mamma och barnets nutritionella
behov. Komplikationer både under och efter graviditet kan uppstå hos både mamma och barn. I studier
har man sett att zink kan ha en gynnsam effekt på insulinkänsligheten hos personer med diabetes.
Syfte: Syftet med denna litteraturöversikt är att undersöka om tillskott med zink kan förbättra
insulinkänsligheten hos gravida kvinnor med graviditetsdiabetes eller pre-diabetes (impaired glucose
tolerance).
Sökväg: Tre databaser användes för litteratursökning; Pubmed, Scopus och Cochrane. Sökorden som
användes var diabetes, gestational (MeSH), zinc (MeSH) och ”zinc supplementation”.
Urvalskriterier: Inklusionskriterier var RCT, artiklar på engelska, supplementering med zink, gravida
kvinnor med graviditetsdiabetes eller pre-diabetes (impaired glucose tolerance) och humanstudier.
Exlusionskriterier var intag av zink från livsmedel.
Datainsamling och analys: Tre studier granskades med hjälp av ”Mall för kvalitetsgranskning av
randomiserade studier” skriven av SBU. Med hjälp av Göteborgs universitets mall ”Underlag för
sammanvägd bedömning enligt GRADE” evidensgraderades de valda effektmåtten.
Resultat: En studie visade en signifikant förbättring av insulinkänsligheten, en studie visade att
kvinnorna i interventionsgruppen behövde medicineras mindre med insulin jämfört med
kontrollgruppen. En studie visade inte någon signifikant skillnad i insulinkänslighet inom grupperna.
Slutsats: Det finns måttlig (+++) evidens för att zinksupplementering förbättrar insulinkänsligheten
hos kvinnor med insulinresistens, samt ett lågt (++) vetenskapligt underlag för att zinksupplementering
minskar medicinering av insulin hos gravida kvinnor med insulinresistens.
Nyckelord: Graviditetsdiabetes, zink och zinksupplementering
Degree
Student essay
Other description
Title: Does supplementation with zinc improve the insulinsensitivity in pregnant women
with insulinresistance?
A systematic review
Author: Jessica Christofferson och Louise Svensson
Supervisor: Frode Slinde
Examiner: Anna Winkvist
Programme: Programme in dietetics, 180/240 ECTS
Type of paper: Bachelor’s thesis in clinical nutrition, 15 hp
Date: May 25, 2016
Background: Gestational diabetes is a type of diabetes generated during pregnancy. Gestational
diabetes defined as an intolerance of glucose and is similar to type 2 diabetes mellitus. It is usually
manifested in the third trimester when metabolic changes upcomes to meet mother and childs needs of
nutrition. Complications of mother and child both during and after pregnancy may occur. Articles
have shown that zinc may have a favorable effect of the insulin sensitivity in people with diabetes.
Objektive: The aim of this systematic review is to examine if supplements with zinc can improve
insulin sensitivity in women with gestational diabetes or IGT.
Search strategy: The literature searches were performed in three databases; Pubmed, Scopus and
Cochrane using the search terms diabetes, gestational (MeSH), zinc (MeSH) and ”zinc
supplementation”.
Selection criteria: Inclusion criteria were RCTs, articles in English, supplementation with zinc,
pregnant women with gestational diabetes or IGT and human studies. Exclusion criteria were intake of
zinc from food.
Data collection and analysis: Three articles where chosen and were reviewed with SBU´s ”Mall för
kvalitetsgranskning av randomiserade studier”. The selected endpoints evidence was graded using the
University of Gothenburg template ”Underlag för sammanvägd bedömning enligt GRADE”.
Main results: One study showed a significant improvement in insulin sensitivity and one study
showed that women in the intervention group needed less medication with insulin. One study showed
no significant difference in insulin sensitivity within groups.
Conclusions: There is moderately (+++) evidence that zinc supplementations improves insulin
sensitivity in pregnant women with insulinresistance and a low (++) evidence that
zincsupplementation reduce medication of insulin in pregnant women with insulinresistance.
Keywords: Gestational diabetes, zinc and zinc supplementation
Collections
View/ Open
Date
2016-06-15Author
Christofferson, Jessica
Svensson, Louise
Keywords
Graviditetsdiabetes
zink
zinksupplementering
Gestational diabetes
zinc
zinc supplementation
Series/Report no.
DIE/V16
C-uppsats
Language
swe